Selecteer een pagina

Duiven, 16 mei 2020.

Een buurtbewoner heeft ons exclusieve beelden gestuurd die kort na een gasexplosie die aan de Hillekensacker te Nijmegen ten minste een woning compleet heeft verwoest, op de beelden is te zien dat buurtbewoners nog voor de hulpdiensten ter plaatse zijn de woning betreden en de zwaar gewonde bewoner uit de brokstukken halen.

Woensdagmiddag kort na 17:00 wordt de Nijmeegse wijk Lindenholt opgeschrikt door een enorme explosie, een woning aan de Hillekensacker 32e straat is compleet verwoest. De klap was zo hevig dat deze werd gevoelt en gehoord in een groot deel van de wijk, dakpannen worden van de daken geslagen, ruiten sneuvelen en brokstukken van de getroffen woning komen in een straal van enkele honderden meters neer. Na de enorme knal snellen buurtbewoners naar buiten om te kijken wat er aan de hand is, enkele van hen bedenken zich geen moment en betreden de totaal verwoeste woning. Hoewel er groot gevaar is voor instorting doorzoeken ze de woning en halen de zwaar gewonde bewoner uit het puin. Inmiddels woedt er ook een brand in de woning, hulpdiensten zijn gealarmeerd maar nog niet ter plaatse als de bewoner uit het puin wordt gehaald.

Enorme ravage.
Enkele minuten later komen de eerste hulpdiensten ter plaatse, de omvang van de explosie en de gevolgen ervan worden al snel duidelijk. Meerdere woningen in de omgeving zijn getroffen, daken zijn beschadigd en ruiten gesprongen, bewoners krijgen het advies binnen te blijven en worden later onder begeleiding uit hun woning gehaald. De ravage is enorm, de woning waar de explosie plaats vond is volledig verwoest, voor- en achtergevel zijn weggeslagen en het dak ingestort. Van de woningen in hetzelfde blok liggen de dakpannen er af, een schuur is door de brokstukken bijna geheel verwoest. Zo’n dertig woningen worden ontruimd en bewoners opgevangen.

Na inspectie en herstelwerkzaamheden wordt vrijdagmiddag duidelijk dat drie woningen onbewoonbaar zijn, de bewoners van huizen die veilig zijn mogen aan het eind van de middag terugkeren naar hun woning. Met man en macht is er gewerkt aan herstellen van de schade en het opruimen van de brokstukken die her en der door de wijk lagen. Het onderzoek in de woning gaat verder terwijl buren een voor een weer in hun eigen huis terugkeren, bouwhekken voorzien van witte folie schermen het zicht op de drie verwoeste en onbewoonbare woningen af.

× Tip of foto?