Politie tijdelijk terug naar analoog wegens problemen met C2000.

Duiven, 25 maart 2020.

In verband met de verbindingsproblemen in het C2000 netwerk gaat de politie tijdelijk terug naar de analoge portofoons, deze dienen als back-up in het geval van nood.

Sinds de invoering van het C2000 netwerk in 2006 zijn er altijd al problemen geweest met de communicatie, in het begin waren sommige plekken zoals kelders en voetbalstadions een obstakel in het bereik. Wat voornamelijk voor de brandweer gevaarlijke situaties opleverde, waarop zij destijds ook voor een groot deel terugvielen op het oude analoge netwerk. September 2019 werd een nieuw systeem in gebruik genomen, hiermee zouden alle problemen van weleer moeten zijn verholpen. Een update van de software in januari bracht echter opnieuw problemen aan het licht.

Gevaarlijke situaties.
De agenten op straat klagen al sinds de update over gevaarlijke situaties, in geval van nood was niet altijd contact te leggen met de meldkamer. In geval van nood hebben agenten een noodknop op de portofoon, als die wordt ingedrukt is er een rechtstreekse verbinding met de meldkamer. In een aantal gevallen bleek dit niet zo te zijn, daardoor stonden agenten ‘alleen’ in een situatie waar direct assistentie nodig is. Dit heeft niet geleid tot levensbedreigende situaties maar agenten voelen zich niet veilig op straat. In sommige gevallen moesten agenten met hun mobiele telefoon naar 112 bellen om contact met de meldkamer te krijgen en assistentie te vragen. Na meerdere gevallen hebben de vakbonden bij de minister aangedrongen op maatregelen, zo wilden ze onder andere een back-up hebben zolang de problemen niet voor 1 april zijn opgelost.

Spoedassistentie.
Hoewel er door een team specialisten hard wordt gewerkt aan een oplossing voor de problemen, onlangs werd het ‘nazorgteam’ nog uitgebreid. Dit team zou aanvankelijk nog tot vrijdag blijven bestaan, maar gaan door tot alle problemen zijn verholpen. Ook wordt er gewerkt aan een app waarmee in geval van nood contact met de meldkamer mogelijk is. Tot die tijd stappen de korpsen weer over op de analoge portofoon, dit als back-up voor het geval dat er via C2000 geen contact mogelijk is in noodsituaties.

We willen zo snel mogelijk een oplossing voor de problemen, zeker als iedere seconde telt voor onze collega’s op straat of de burger moet er direct een verbinding zijn. Als er bij een dreigende situatie spoedassistentie nodig is en er geen contact met de meldkamer mogelijk is, is dat onacceptabel.”

Laat een woordvoerder van de politie woensdagmiddag weten. De bedoeling is dat er komende dagen wordt gewerkt aan het in orde maken van de apparatuur, volgende week woensdag zouden de agenten op straat moeten zijn voorzien van een extra portofoon per eenheid.

%d bloggers liken dit: