Agenten belaagd door corona hoesters, cel- en taakstraf.

Regio, 24 maart 2020

De politie Oost-Nederland noemt het “buitengewoon ergelijk” om te horen dat de zogenaamde corona-hoesters toenemen. Deze groep verzet zich bij een aanhouding door flink te gaan hoesten en te zeggen dat ze corona of een andere erge ziekte hebben. Het geregistreerde aantal staat op dertien.

Politiechef Oscar Drost van de politieregio Oost-Nederland vindt het prettig dat de overtreders worden aangepakt door het Openbaar Ministerie (OM) via snelrecht om dit ‘onaanvaardbare gedrag direct af te straffen’. Een woordvoerder van het OM laat weten dat ze het gedrag direct ‘aan willen pakken en lik op stuk te geven’. ‘Voor ons is dit een opmaat tot snelrecht, net als ook elders in het land is gebeurd’ aldus de woordvoerder.

Bij de rechtbank in Gelderland zijn ondertussen 3 verdachten voorgeleid die hebben lopen hoesten en spugen naar agenten, ondertussen roepend dat ze corona of een andere erge ziekte zouden hebben. Het betreft een 46-jarige man uit Zutphen, een 32-jarige uit Biddinghuizen en een 43-jarige inwoner van Borne die afgelopen weekend in Almelo aangehouden is.

Cel- en Taakstraffen
Rechters hebben de eerste coronahoesters al veroordeeld voor celstraffen en taakstraffen. Zo kreeg een 23-jarige man uit Noordwijkerhout, die een agent opzettelijk in zijn gezicht hoestte, een celstraf van 10 weken waarvan 2 voorwaardelijk. Deze persoon had al een strafblad. Een ander kreeg een taakstraf van 40 uur. Beide zaken waren met spoed aangebracht. De ten laste legging is bedreiging met de dood of zware mishandeling en belemmering bij hun aanhouding.

De officier van justitie zei op een zitting te Utrecht: ‘wij zijn afhankelijk van mensen met de zogenaamde vitale beroepen. Eens te meer verdienen deze bescherming. Nu moet het strafrecht zijn tanden juist laten zien’.

%d bloggers liken dit: