Selecteer een pagina

Regio, 3 oktober 2022

Met trots zijn de nieuwe tankautospuiten, in totaal 75 stuks, voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland vanmorgen gepresenteerd. Alle drie de voertuigen zijn op basis van een Volvo chassis ontwikkeld en opgebouwd door/bij Ziegler, een gespecialiseerd bedrijf in brandweertechniek. Er komen een 4×2 basis, 4×4 basis en 4×4 combi tankautospuiten. Ze zullen verdeeld worden over de 53 korpsen in de regio.

Alle 56 korpsen hebben hun wensen kenbaar kunnen maken en daarnaast mee kunnen praten in wat ze belangrijk achten met betrekking tot de opbouw en ontwikkeling van de wagens. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is vanzelfsprekend niet over een nacht ijs gegaan want het betreft hier een miljoeneninvestering. Het wagenpark uit de regio stamt echter grotendeels van vóór 2010 toen de brandweer nog gemeentelijk georganiseerd was en elk korps een eigen leverancier had en wensenpakket van de wagens, ook zijn de huidige wagens en de apparatuur sterk verouderd.

Dat er nu gekozen is voor een leverancier is ook handiger bij het uitwisselen van de wagens, het onderhoud en het komt daarnaast ook de opleidingen te goede voor de besturing ervan. De eerste wagens moeten in 2023 al geleverd worden, de laatste worden in 2026 in gebruik genomen. De nieuwe wagens beschikken ook over een grotere capaciteit qua water, in de basis 4×2 en basis 4×4 kan straks 2500 liter water mee worden genomen en in de combi is dat zelfs 3750 liter. Van de 75 zijn overigens 21 ook geschikt om natuur- en bosbranden mee te bestrijden.

Binnenbranden steeds complexer
Vanwege het gebruik van andere (bouw)materialen in woningen en bedrijfspanden worden hierdoor ook binnenbranden steeds complexer. Met de huidige voertuigen leverde dit nog weleens problemen op, bij de nieuwste versies zijn deze al verholpen. De huidige wagens spuiten pakweg 125 liter per minuut, in vergelijking met de nieuwste ligt dit een stuk hoger gezien deze al 450 liter water per minuut kunnen spuiten.

De wagens die vervangen worden zullen via een gespecialiseerde veiling verkocht gaan worden.

Foto’s: Ziegler
Video: Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland

× Tip of foto?