Selecteer een pagina

Doetinchem, 28 september 2022

Op de Kapperskolkweg in de nieuwbouwwijk te Wijnbergen is woensdagmorgen door nog onbekende oorzaak een bouwkraan omgevallen waarbij twee nieuwbouw woningen flinke schade aan het dak opliepen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Hoe de kraan, die naast de nieuwbouw woning stond, om kon vallen is vooralsnog een raadsel. Aan de zijgevel en het dak van de woning is behoorlijke schade ontstaan en ook een dak van een tweede woning die enkele meters verderop stond moest het ontgelden. Het huis waar de kraan naast stond zal in december eigenlijk opgeleverd worden, het andere huis was reeds klaar voor oplevering en hier was ten tijde van het ongeluk een loodgieter in de woning aan het werk. Hij wist de woning te verlaten zonder verwondingen.

Een bouwkeet die nabij de woning stond is compleet vernield en het mag een geluk bij een ongeluk heten dat er ten tijde van de val van de kraan niemand in zat. Gezien de kraan door middel van een afstandsbediening werd bestuurd, vielen er hier ook geen gewonden. Omdat er geen sprake is van letsel komt de Arbeidsinspectie niet ter plaatse voor onderzoek, wel is iemand van de gemeente Doetinchem aanwezig om de situatie te beoordelen. Ondertussen staan er ook drie andere kraanwagens die de bouwkraan weer op ‘zijn pootjes’ moeten gaan zetten, dit neemt enige tijd in beslag.

Een bouwkraan valt niet zomaar om
Ten tijde van het omvallen hing er aan de kraan een zogenaamde hefsteiger, een soort lift waarmee bouwmaterialen naar boven worden gebracht. Deze kan in een normale omstandigheid, volgens een oud bouwvakker die wij spraken, best een behoorlijk gewicht kan takelen. Hij wees erop dat hoe verder je naar het einde van de bouwkraan komt hoe minder het gewicht is wat eraan kan komen te hangen, mogelijk is hier dus iets fout gegaan.

Voorlopig kunnen de bewoners van de nieuwbouw woningen hun nieuwe onderkomen nog niet betrekken totdat alle schade hersteld is. Zover wij weten zijn geen van de betrokken bewoners van de woningen straks dakloos. De ontstane schade zal een verzekeringskwestie worden. De bouwvakkers van het bedrijf zelf wilden niet reageren.

Foto: Joost

× Tip of foto?