Selecteer een pagina

Regio, 10 september 2022

Een groep van zo’n 90 personen variërend van kinderen tot kleinkinderen of voor familieleden liepen zaterdag de eerste etappe van twee in de voetsporen van hun ouders, opa’s of familieleden die tijdens de tweede wereldoorlog vochten en bevrijden. Morgen is de tweede etappe van Baak tot Zutphen.

Met de wandeltocht treden de familieleden in hun ouders of opa hun voetsporen tijdens de bevrijding van de Achterhoek, hierbij werd ook stilgestaan bij hen die vielen voor deze vrijheid. De eerste tocht startte in Ulft bij de Dru Cultuurfabriek en liep via Etten naar Warns waar het gezelschap in twee bussen naar Doetinchem werden gebracht. Hier volgde in het Mark Tennantplantsoen, vernoemd naar een Canadese bevrijder, enkele toespraken en werd een krans gelegd bij het Canadese monument.

Onder muzikale begeleiding van de Pipes and Drums uit Apeldoorn liepen ze vervolgens door de Hamburgerstraat, over het Simonsplein, door de Waterstraat en over de Wijnbergseweg richting De Hoop en het Canadapark evenals Fort Garry Horse. Hier volgde nog een toespraak waarin werd verteld dat de huizen waar men op uitkeek gebouw waren met de stenen welke de binnenstad verwoesten tijdens de bombardementen op Doetinchem. Hierna was er een gezellig samenkomen, onder het genot van een drankje, bij het Fort.

Indrukwekkende verhalen en stiltes
Een aantal Canadezen die mee liepen waren zeer onder de indruk van de wijk waar ze doorheen kwamen en waar menigeen de Nederlandse en Canadese vlag hadden uitgehangen, met name de straatnamen die vernoemd zijn naar Canadese steden maakten indruk op sommigen. Iedereen droeg zo zijn eigen verhaal mee, sommige waren er voor een beste vriendin die niet meer kon overkomen en een tweede liep met de medailles van zijn overleden oom die Doetinchem had helpen te bevrijden mee. Ook de minuut stilte in het Mark Tennantplantsoen was indrukwekkend.

Foto: Joost

× Tip of foto?