Selecteer een pagina

Landelijk, 9 augustus 2022

Vanaf morgen start het KNMI in samenwerking met het RIVM het zogenaamde Hitteplan weer op vanwege de tropische temperaturen en hittegolf die verwacht wordt. Daarnaast treed ook de luchtsurveillance weer in werking.

Komende dagen loopt het kwik weer snel op tot boven de 30 graden en de verwachting is dat het tot na het weekend tropisch warm blijft. Ondanks dat sommige mensen het hitteplan als betuttelend ervaren, benadrukken het KNMI en het RIVM toch de noodzaak van het plan. Met name de doelgroep 75-plussers en mensen met een chronische aandoening kunnen veel last van het warme weer ervaren. Een woordvoerder van het RIVM zegt over de eerste doelgroep: “op met name oudere leeftijd is de prikkel om te drinken verslechtert, het is daarom noodzaak om deze groep extra in de gaten te houden”.

Ook in juli werd enkele dagen het hitteplan afgekondigd, dit gold toen voor een paar provincies terwijl het nu landelijk van kracht wordt. “Mensen merken over het algemeen wel dat het warmer wordt en ervaren de waarschuwing daardoor ook veelal als betuttelend, wij willen met de inwerking stelling van het plan juist het Rode Kruis en de GGD’s instrueren bij evenementen, mantelzorgers en verzorging- en verpleeghuizen”, aldus de woordvoerder. Gelukkig is er in de nachten verkoeling en blijven de ‘plaknachten’ grotendeels uit.

Enkele tips om de tropische dagen (goed) door te komen zijn:
– voorkom grote inspanning tijdens de heetste momenten van de dag, veelal tussen 12:00 en 15:00 uur;
– houdt overdag zoveel mogelijk de gordijnen dicht ter verkoeling, of gebruik van een airco/ventilator;
– drink voldoende water of desnoods sap/frisdrank of nuttig een (water)ijsje, matig uw alcohol gebruik;
– als de zon onder is koelt het vaak lekker af, zet even alles tegen elkaar open.

Luchtsurveillance opgestart
Omdat de kans op bos- en natuurbranden ook toeneemt, start de brandweer ook weer met hun luchtsurveillance ter controle bij bos- en natuurgebieden. U kunt zelf ook meehelpen in het voorkomen ervan door uw sigarettenpeuk goed uit te maken, niet te gaan barbecuen in bosrijk gebied of open vuur te maken in bosrijk of natuurgebieden. Probeer bij het ontdekken een zo duidelijk mogelijke omschrijving te geven waar de brandhaard zich bevindt, denk hierbij aan een open plek, weiland of wellicht een straatnaambordje van een weg/zandpad. Dit vergemakkelijkt de brandweer om bij u te komen! Bel natuurlijk direct 112 bij het ontdekken van een (smeul)brand.

Foto ter illustratie.

× Tip of foto?