Selecteer een pagina

Landelijk, 17 juli 2022

Vanaf morgen (maandag, red.) activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan vanwege de snel oplopende en ook tropische temperaturen die verwacht worden. Tegelijkertijd is er ook een smog waarschuwing uitgegeven. Het wordt morgen op meerdere plekken 30 graden of meer, in het zuiden kan zelfs de 36 graden aangetikt worden.

Iedereen wordt opgeroepen genoeg te drinken, geen inspanning te verrichten op de warmste momenten van de dag, de schaduw op te zoeken en om naar anderen om te kijken. Een goede bescherming tegen de zon is ook aan te raden, denk hierbij aan een petje en goede zonnebrand met een hoge factor om verbranding te voorkomen. Dinsdag wordt de warmste dag verwacht, maar ook woensdag kan het (lokaal) nog tropisch worden met kans op wat verkoeling door (onweers)buien.

Vooral oudere mensen, jonge kinderen en mensen met een chronische aandoening kunnen last ondervinden van de hitte. Enkele ongemakken kunnen zijn concentratieproblemen, vermoeidheid of hoofdpijn maar er kunnen ook meer ernstige klachten optreden als uitdroging en hitteberoerte. Na woensdag beloofd het weer wat aangenamer te worden wat de temperatuur betreft.

Smog waarschuwing van kracht
Omdat de temperaturen in een groot deel van Europa ook flink heet zijn kan er smog ontstaan. Smog ontstaat door ozon en luchtvervuiling en komt veelal voor op zonnige dagen. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Ook hierin geldt vermijd inspanning op de warmste momenten van de dag. Dit is veelal tussen 12:00 en 15:00 uur. Het gaat voorlopig nog om een waarschuwing, gaat de luchtkwaliteit nog verder achteruit wordt dit omgezet in een smogalarm!

Zowel het Nationaal Hitteplan als Smog waarschuwingen worden door het RIVM uitgegeven om mensen alert te maken op de gezondheidsrisico’s die de, voor misschien velen die er ook van genieten, warme weer met zich meebrengt. Natuurlijk horen hierbij ook tips als ‘houdt uw huis koel’ en ‘drink voldoende’ maar ook belangrijk ‘kijk een beetje naar elkaar om’.

Update 18/07/22: Vanwege de tropische temperatuur geldt komende dinsdag Code Oranje voor het zuiden, midden en oosten van het land. Voor het noorden geldt Code Geel. In de loop van de woensdag kunnen er enkele (stevige) buien ontstaan met mogelijk onweer en veel neerslag, volg de actuele weersverwachting via het KNMI of het RIVM!

Foto: Joost/Stockfoto

× Tip of foto?