Selecteer een pagina

Nederland, 30 juni 2022

Per 1 januari 2023 geldt er voor snorfietsers en snorscooter met een blauw nummerbord, tot maximaal 25 km/u, een helmplicht. Voorlopig zijn speed pedelecs hiervan nog uitgezonderd, fietsers fietsen vaak al met een speciale helm op. Het boetebedrag is vastgesteld op 100 euro voor het niet dragen van de helm.

Brancheorganisatie RAI is blij dat er ‘eindelijk’ duidelijkheid komt. Eigenlijk zal de helmplicht per 1 juli van dit jaar gelden, maar dit is uitgesteld zodat de branchevereniging genoeg helmen beschikbaar kan stellen voor de ruim 800.000 snorfietsers en -scooters in Nederland. Wie na 1 januari verzuimt een helm op te hebben op een van de twee voertuigen riskeert een boete van 100 euro. De helmplicht geldt voor alle voertuigen met een blauw plaatje die maximaal 25 km/u kunnen of mogen. Motorhelmen zijn verplicht, daarnaast zijn er voor mensen met een speed pedelec ook al speciale helmen op de markt.

Wie een helm op een motorfiets draagt loopt 70 procent kans om minder (ernstig) hoofdletsel op te lopen en 40 procent minder kans op dodelijk letsel volgens onderzoeksbureau SOW. Hoeveel procent dit wordt voor snorfietsers en -scooters kan nog niet worden gezegd, er vanuit gegaan wordt dat hier ook sprake zal zijn in een afname van (ernstig) letsel hoewel ze natuurlijk wel minder hard rijden.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?