Selecteer een pagina

Doetinchem, 29 juni 2022

Na jarenlang procederen tegen de komst van het nieuwe ziekenhuis langs de A18 bij Doetinchem, kan dan eindelijk de schop in de grond. Het groene licht voor de nieuwbouw van het ziekenhuis is gegeven en eind 2023 begin 2024 gaat dan daadwerkelijk de eerste paal de grond in waarna in 2026 het vernieuwde ziekenhuis haar deuren moet openen.

Het ziekenhuis zal in plaats van de eerder beoogde 46.000 vierkante meter nu 32.000 vierkante meter gaan beslaan, ook het budget is van 265 miljoen teruggebracht naar 178 miljoen. Bestuursvoorzitter Jeltje Schraverus geeft hiervoor in beide gevallen uitleg: “ten eerste kregen we als ziekenhuis het budget van 265 miljoen euro niet rond, daar waar 178 miljoen goed haalbaar bleek”. Over het inkrimpen van de oppervlakte zegt ze: “ondanks dat de opnames gelijk blijven, zien we dat mensen steeds minder lang in het/een ziekenhuis verblijven. Doordat we de looproutes in hebben kunnen korten en een aantal afdelingen samen hebben gevoegd zijn kosten gedrukt en hebben we dus minder ruimte nodig”.

Tegenstanders van het ziekenhuis die verenigd zijn in de Stichting Behoudt Kemnade en Waalse Water zijn nog altijd vel gekant tegen de bouw van het ziekenhuis langs de A18. De Stichting vindt dat er land van boeren wordt afgepakt die juist inzetten op verduurzaming en dat het ziekenhuis niet thuishoort buiten een stad. Tot viermaal toe ging de Stichting naar de Raad van State, echter vingen ze in alle vier de gevallen bot en kan de nieuwbouw nu echt van start gaan, hoewel er door de verandering in de nieuwbouwplannen er nog wel eerst een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd dient te worden. De kemnade wordt in de plannen voor de nieuwbouw meegenomen en het monument blijft daardoor wel bestaan.

Hybride en duurzaam bouwen
Door hybride te werken, slimmer om te gaan met de ruimte en daardoor het aantal kantoren terug te brengen plus het aantal bedden van 280 naar 245 terug te schroeven is dit te realiseren binnen de 32.000 vierkante meter. Dit komt ook onder meer vanwege het aantal video- en telefonische consulten binnen de poliklinieken. Het ziekenhuis benadrukt echter wel dat ze de vierkante meters echt nodig zullen hebben onder meer doordat Sensire en Klimmendaal een eigen revalidatie gebouw bij de nieuwbouw zullen krijgen van pakweg 6.000 vierkante meter en er een parkeergarage komt die d.m.v. een loopbrug met het ziekenhuis is verbonden.

In de grond komt een warmte- en koude opslag gerealiseerd waarmee het ziekenhuis gasloos wordt. De acute zorg, klinieken, poliklinieken en behandelafdelingen komen in een gebouw van drie en vijf lagen. Er komt een apart gebouw voor o.a. de kaakchirurgie, het restaurant en de dienstapotheek. De acute zorg wordt op de begane grond gerealiseerd en hier zullen huisartsenpost, deels de radiologie, intensive care en spoedeisende hulp onderdeel van uitmaken. Ook wordt er veelal met natuurlijke kleuren en materialen gewerkt en is er veel aandacht voor groen zodat het ziekenhuis in het landschap past.

Foto’s: Wiegerinck/Vakwerk Architecten

Entree ziekenhuis
Entree ziekenhuis
Loopbrug parkeergarage
loopbrug parkeergarage

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?