Selecteer een pagina

Doetinchem, 15 april 2022

De live registratie van paasspektakel The Passion 2022 dat uitgezonden werd in Doetinchem, heeft donderdagavond 2,2 miljoen kijkers getrokken. Wat overheerst is trots in de stad en haar inwoners ondanks, in sommige ogen, een ‘stotterende’ Ruud de Wild welke het paasverhaal vertelde over de kruisiging van Jezus in een modern jasje.

Het centrum van de stad werd even na het sluiten van de winkels om 18:00 hermetisch afgesloten met hekken met zwarte doeken ervoor. Het kruis, waar Jezus aan eindigt, vertrok niet vanaf het Metzo College zoals bij de generale repetities maar nabij Amphion alwaar verschillende mensen er even mee op de foto wilden. Goof Pontier, zelf PVDA-raadslid in Doetinchem en een gelovig mens, mocht zichzelf gelukkig prijzen als een van de dragers. Hij zegt “het meeste is al opgenomen, het gaat nu nog om het laatste stuk” doelende op de route van Amphion naar het centrum.

Voor plaatsgenoot René Striekwold is het aantreffen van het kruis een gelukje. “Ik was op weg naar de tennisbaan en toen zag ik het hier liggen”, waarmee hij het 4 meter brede, 6 meter lange en 252 kilo zware kruis bedoeld. De voormalig top volleyballer en coach heeft iets met The Passion, “ik heb veertig jaar gewerkt op een katholieke school, het paasverhaal doet me daardoor echt wat en zo nu en dan pink ik een traantje weg als ik het op televisie zie. Ik heb nog nooit een Passion gemist voegt hij eraan toe”. Op diverse plekken in de stad kon men het spektakel live volgen onder het mom van ‘Samen Kieken’ al was de animo verschillend. Zoals bij Vanouds waar redelijk veel mensen kijken, bij de Kartouwe kijken slechts enkele en bij Merleyn hangen wel twee schermen waar echter niets op vertoond wordt. Het beeld bij Gringo’s en aanpalende zaken staat The Passion wel op, maar de belangstelling is vrijwel nul in de uitzending waarin Doetinchem een sleutelrol speelt.

Lovende woorden alom
Toch overheerst er bij het grootste deel trots op ‘onze stad’. Mensen zijn lovend over de kwaliteit van de vocalisten en acteurs en natuurlijk de band en het koor. Patrick Berendsen, barman in de nieuwe kroeg annex evenementenlocatie Streeckgenoot aan de Spinbaan, zegt over The Passion “na het Songfestival is dit de grootste televisieproductie die er is. En die hebben we wel even binnengehaald in onze stad”. Het ontbreken van publiek mag daarbij geen minpuntje heten volgens hem “waar hadden we de mensenmassa moeten laten?”

Burgemeester Mark Boumans keek, met enkele genodigden, de live uitzending in schouwburg Amphion. Over het ontbreken van publiek heeft het volgens hem ‘achteraf goed uitgepakt’. Hij zegt hierover “laten we eerlijk wezen, hoeveel mensen hadden we op het Simonsplein kwijt gekund. Duizend! Dat was een chaos geworden”. En juist door het ontbreken van publiek kwam Doetinchem mooi in beeld en kregen de producenten, er waren in totaal 270 medewerkers betrokken bij de live uitzending, alle ruimte om het verhaal te vertellen. De gemeente heeft daarnaast als eerste de eer om een vervolg van The Passion op Hemelvaart uitgezonden te zien op televisie, het verhaal gaat dan verder en Doetinchem speelt hierin ook weer een hoofdrol. Op vrijdag en zaterdag kan men gratis parkeren in de Amphion- en Catharinagarage zodat bezoekers zelf kunnen zien ‘hoe mooi onze stad echt is’.

Foto/Video: Joost

× Tip of foto?