Selecteer een pagina

Landelijk, 7 april 2022

De politie heeft vorig jaar, onder meer vanwege de coronaperikelen, vaker geweld toegepast. Ook wordt het mondiger worden en de verharding van de maatschappij als mogelijke oorzaak genoemd. De politie zette vaker de wapenstok, waterwerper en traangas in bij aanhoudingen en/of demonstraties.

Bij 18.477 incidenten die speelde moest de politie (gepast) geweld toepassen, dit is een stijging van 2.000 ten opzichte van 2020 zo vermeld de politie rapportage. Portefeuillehouder geweld van de politie Frank Paauw zegt in de rapportage “we doen ons werk in een samenleving waarin ongenoegen en gezag steeds vaker ter discussie staat. Dat zie je terug in de aard van de incidenten”. Hij benadrukt hiermee dat de coronaperikelen tevens een rol speelde. Het totaal aantal politie inzetten stond op 14.980.803 van het voorgaande jaar. In slechts 0,12 procent werd hierbij door de politie (gepast) geweld toegebracht. De regio Haaglanden loopt voorop, hier werd 2911 maal (gepast) geweld toegebracht door de politie.

Dat de coronaperikelen bijgedragen hebben aan de geweld toename, blijkt uit het feit van ingezette middelen. Er was met name een grote stijging te zien in het gebruik van de korte, lange en uitschuifbare wapenstok, de inzet van traangas, de waterwerper en ook de bereden politie. Alle bovengenoemde zaken worden veelal ingezet bij demonstraties, zoals tegen de coronamaatregelen. Vorige week werd bekend dat er een stijging te zien was in het aantal rechtszaken voor het gebruik van geweld tegen de politie.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Powered by WhatsApp Chat

× Tip of foto?