Selecteer een pagina

Landelijk, 12 januari 2022

De politie maakt zich grote zorgen om de stijging van het aantal verkeersongevallen in 2021, wel laten ze weten dat het drukker was op de weg in het tweede coronajaar. Het gaat dan met name om ongevallen met meer blikschade en gewonden dan in 2020 terwijl ongevallen met dodelijke afloop juist zakten met 18.

Uit cijfers die vrijgegeven zijn door de politie en Rijkswaterstaat ziet men een stijging van 8 procent bij ongevallen met alleen wat blikschade, in totaal werden er 68.704 gevallen gemeld. Ongevallen met een of meerdere gewonden steeg met 1302 naar totaal 17.842, dit terwijl de ongevallen met een dodelijke afloop terugliep met 18 naar totaal van 478. Portefeuillehouder verkeer van de politie Paul Broer zegt in het NOS Radio1 Journaal “we maken ons daar wel zorgen over”.

Hoewel de cijfers nog altijd wel lager zijn dan in 2019, toen werd er 79.214 keer melding gemaakt van blikschade en vielen er een of meerdere gewonden bij ongevallen in totaal oplopend tot 18.298. Ook werden er in het jaar meerdere dodelijke ongelukken gemeld in totaal 522. Vanwege het thuiswerkadvies en de lockdown maatregelen was er de laatste twee jaar wel minder verkeer op de weg. Volgens Broer is het lastig aan te geven waarom de daling niet doorzet, in zijn ogen is het een samenspel van omstandigheden.

Verkeersgedrag steeds ruwer, afvlakking lachgas gebruik
Uit een recent onderzoek is gebleken dat ten opzichte van 2019 het lachgasgebruik in 2020 een explosieve groei doormaakte. In 2021 stabiliseerde dit cijfer wel, maar werden er alsnog 4000 meldingen gedaan van het gebruik van lachgas in het verkeer. De andere oorzaken liggen bij het rijden onder invloed, te hard rijden en het prutsen met radio/telefoon of de navigatie tijdens het rijden. Daarnaast is er een, naast in de samenleving, ook een verruwing in het verkeer zichtbaar aldus Broer. “De ik-cultuur. Het verkeer is een samenspel, het zijn niet alleen de regeltjes, maar ook hoe je als burgers ermee omgaat.

De politie hoopt met nieuwe methoden meer verkeersovertreders te betrappen, zoals met de monocam: een hoog geplaatste camera waarmee de politie kan zien of bestuurders achter het stuur met hun mobiele telefoon bezig zijn of op een andere manier hun aandacht niet bij het verkeer hebben.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Powered by WhatsApp Chat

× Tip of foto?