Selecteer een pagina

Terborg, 8 oktober 2021

In een woning te Terborg trof de politie op 1 mei vorig jaar een enorme hoeveelheid (imitatie)vuurwapens, explosieven, automatische wapens en munitie aan. De officier van het Openbaar Ministerie (OM) sprak van een ‘wapenidioterie’ en eist tegen vader (53) en zoon (25) een celstraf van 30 maanden.

De hele zaak kwam aan het rollen dankzij een advertentie op Marktplaats die het politieteam vond, hierin werd een patroonhouder voor een AK47 te koop aangeboden. Het onderzoek leidde de politie naar de woning van de vader en zoon waar dus een enorme wapenvondst werd gedaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest er zelfs aan te pas komen om de vondsten te bestuderen en mee te nemen.

Vader en zoon verklaarden dat het “een uit de hand gelopen hobby” was. Volgens de zoon hadden ze “achteraf beter na moeten denken”. Het OM neemt de zaak zeer hoog op en eist tegen de beide mannen tot 40 maanden waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank doet op 21 oktober uitspraak.

Een huis vol wapens
Overal, maar dan ook echt overal lagen wapens en munitie met uitzondering van de badkamer in diverse soorten en maten. Al jaren verzamelden de mannen van alles, deels uit hobby en deels uit interesse in alles wat met de Tweede Wereldoorlog samen hangt. De wapens, munitie en explosieven werden vaak op beurzen aangeschaft of kwamen van een handelaar.

De officier wilde van de beide mannen weten of ze er wel zeker van waren dat de aangeboden items veilig waren. De zoon zei: “we gingen en gaan ervan uit dat het wel goed zat, anders zal je het toch niet tegenkomen op een beurs”. Beide mannen vonden oor de schietsport erg leuk en waren verlofhouder voor een schietvereniging. Dit laatste houdt in dat de mannen wapens van leden van de vereniging na mogen kijken en munitie mogen opslaan.

Absurde hoeveelheden
De officier van justitie sprak van een zeer bijzondere zaak. “Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt, gelet op de omvang en hoeveelheden. Dit is wapenidioterie. Jullie hadden je meer moeten verdiepen in de regels en risico’s”. De advocaat vroeg om vrijspraak voor de meeste tenlastegelegde feiten. Hij stelde dat een deel van de collectie onjuist geclassificeerd was en dat er een aantal wapens onder de vrijstelling vielen, ook zal justitie het onderscheid tussen wapens en munitie niet juist aangegeven hebben. Ook speelt mee dat de mannen nog nooit eerder met justitie in aanraking zijn gekomen.

Wat de verdediging aangaat zal de rechtbank hoogstens een voorwaardelijke straf aan de vader en zoon op kunnen leggen. De vader in zijn laatste woord tegenover de officier: “hier zitten echt geen criminelen met slechte bedoelingen, dat moet u van mij geloven”.

Foto: Joost
Artikel: https://ronvmedia.nl/2020/05/01/vader-en-zoon-aangehouden-na-vondst-van-onderdelen-wapens-in-woning/


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Powered by WhatsApp Chat

× Tip of foto?