Selecteer een pagina

Doetinchem, 1 oktober 2021

Ruim 5600 handtekeningen kreeg Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem donderdagavond op het bordes van het Stadhuis uitgereikt, tegen de komst van windmolens langs de Oude IJssel tussen Doetinchem en Laag Keppel. Ook kreeg hij nog vijf kleine ‘windmolens’ in verschillende kleuren uitgereikt.

De handtekeningen zijn opgehaald uit protest tegen de komt van de windmolens die langs de Oude IJssel gepland zouden staan. Het gaat hierbij om 10 a 15 windturbines met een hoogte van 250 meter. De klein uitgereikte ‘windmolens’ waren ludiek: “zet ze thuis op de vensterbank van uw slaapkamerraam met het raam open en u hoort als u slaapt hoeveel geluid ze maken” zei Sjors Hartung die de petitie overhandigde aan de Burgervader.

Van de 5600 handtekeningen zijn er 2000 verzameld door de actiegroep Tegenwind Keppel en Eldrik, uit de Gemeente Bronckhorst. De andere 3600 door de actiegroep Tegenwind Oude IJssel, uit de Gemeente Doetinchem. Veel van de handtekeningen zijn door de omwonenden verzameld. De petitie werd overhandigd in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 die de raad deze donderdagavond behandelde. Hierin zijn nog geen definitieve besluiten genomen over de hoogte van de windturbines.

Onduidelijkheid over plaatsing windmolens
Het protest en de demonstratie maakten wellicht indruk, toch stemde een meerderheid van doe Doetinchemse raad in de RES. Dit gebeurde eerder ook al in de Gemeenten Aalten, Oost Gelre, Bronckhorst en Winterswijk. RES 2.0 wordt in maart 2023 verwacht en hierin staan dan ook de definitieve plannen.

De Tweede Kamer heeft een onderzoek laten instellen om te kijken wat de gevolgen van windturbines en gezondheid zijn, vooral met betrekking tot de afstand van de windmolens ten opzichte van (woon)huizen. In juli zette de Raad van State nog een streep door een project in Delfzijl op basis van Europese regelgeving. Er is dus nog veel onduidelijkheid over de plaatsing van de windmolens, zo ook in onze eigen regio.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Powered by WhatsApp Chat

× Tip of foto?