Selecteer een pagina

‘s-Heerenberg, 15 mei 2021,

Een helikopter heeft zaterdag zo’n tweehondert pallets met dakbedekking op een bedrijfspand van Mainfreight te ‘s-Heerenberg geplaatst. Voor deze optie was gekozen vanwege de oppervlakte van het pand, de kosten worden door een bedrijf in dakbedekkingen gedragen.

De dakbedekking van het desbetreffende pand is onderhevig aan slijtage waardoor de mogelijkheid bestaat dat het dak gaat lekken met alle nadelige gevolgen van dien. Gezien de oppervlakte van het pand zijn diverse opties overwogen en heeft men uiteindelijk gekozen om dit met behulp van een helikopter te doen, iets wat uniek is in zijn soort. Met een kraan zouden er teveel bewegingen moeten worden gemaakt en dit zal aanzienlijk langer duren. De nieuwe dakbedekking wordt over de verouderde bedekking gelegd.

Op de pallets waren markeringen aangebracht die corresponderen met de kruizen die op het dak waren geplaatst. Zo kon de piloot precies weten welke pallet waar moest komen. Onder de helikopter hing een 20 meter lange lier die de pallets op kan takelen, vervolgens vliegt de piloot 8 meter boven het pand om de pallets hier vervolgens te laten zakken. Bij de gehele operatie zijn ongeveer tien mensen betrokken die de pallets aan- en afhaken.

Veiligheidsmaatregelen in en om het pand
Er is bewust gekozen om de werkzaamheden op een zaterdag uit te voeren gezien er dan geen medewerkers in het pand hoeven te zijn. Aan de zijkant van het gebouw was een heli platform gemaakt en ook elders was er een (nood) platform opgezet. De Brede Steeg was in verband met de werkzaamheden afgesloten om de heli zijn werk te kunnen laten doen. Tevens werden nieuwsgierigen op een afstand gehouden.

De helikopter kwam van een bedrijf uit de Harskamp, deze wordt vaker ingezet voor zulke taken en de piloten zijn hierop getraind. Ook werkt men in ploegen zodat er over de dag een aantal maal van piloot gewisseld kan worden. De gehele operatie duurt waarschijnlijk tot zaterdagavond 21:00 uur. Het kostenplaatje a € 40.000,- komt voor rekening van Kwerreveld dat de werkzaamheden uit gaat voeren.

Uniek voor Nederland
Voor zover nagegaan kan worden is de operatie uniek in Nederland. Vaak wordt voor dit soort klussen een kraan ingezet, alleen bleek dit in dit specifieke geval geen doen. Vandaar dus de uiteindelijke keuze voor de helikopter. Het geheel trok vanzelfsprekend veel bekijks van medewerkers van het bedrijf tot mensen uit ”s-Heerenberg en omliggende dorpen zelf.

Foto: Joost/Video: Ron


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?