Selecteer een pagina

Doetinchem, 8 mei 2021

Enkele ‘supporters’ van voetbalclub De Graafschap hebben gisteravond na thuiskomst van de spelersbus enkele journalisten belaagd en geïntimideerd, hierbij zal tenminste een fotograaf gewond zijn geraakt bij een mishandeling toen hij zijn camera probeerde te beschermen. Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem laat in een reactie weten “laat het duidelijk zijn: dit is niet te tolereren” en ook directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap zegt “als blijkt dat journalisten mishandeld of geïntimideerd zijn, dan moeten we optreden”.

Bij het stadion van de voetbalclub hadden zich ongeveer 200 supporters van de club verzameld om het gelijkspel (1-1) tegen Jong Ajax te vieren en de voetballers, die woensdag kans maken om terug te keren in de eredivisie, een hart onder de riem te steken. De supporters staken vuurwerk af en belaagden hierna de aanwezige media. De sfeer rondom het stadion was zeer gespannen. Op aanraden van de stewards van De Graafschap besloten de fotografen hierop te vertrekken. De politie heeft niemand aangehouden, maar gaat wel beelden bekijken en onderzoek verrichten naar het voorval. Politieagent Maikel zegt: “we hebben bewust niet gekozen om direct een aanhouding te verrichten om een escalatie te voorkomen. Wij beseffen heel goed dat de impact op de betrokken fotografen groot is, maar 200 man op de nek als we over gaan tot aanhouding is geen optie”.

Burgemeester Mark Boumans reageerde zaterdagmorgen in het Radio 1 NOS Journaal. Volgens hem wilde de desbetreffende journalist met een videolamp een foto maken wat niet op prijs werd gesteld door de aanwezige supporters. “Dat leidde tot wat duw- en trekwerk waarbij de journalist zijn apparatuur wilde beschermen, hierbij is hij lichtgewond geraakt zo heb ik begrepen”. De burgemeester keurt het optreden van de supporters af evenals de directeur van De Graafschap. Hij laat weten dat “journalistieke vrijheid binnen de voetbalclub een groot goed is”. Er volgt nog een evaluatie met de gemeente, de politie en de supporters om dingen zoals gisteravond in de toekomst te kunnen voorkomen.

Journalisten vaker te maken met agressie en geweld
Helaas is het wederom een dieptepunt binnen de journalistieke vrijheid waar deze groep steeds vaker het mikpunt wordt van agressie of zelfs geweld. Zo werden journalisten laatst in Urk en Krimpen aan den IJssel aangevallen en hun apparatuur zelfs vernield door kerkgangers in deze plaatsen. Laatst werd in Lunteren een journalist het slachtoffer van een aanval. Ze werden met een shovel met auto en al in een greppel naast de weg geduwd.

De vereniging van hoofdredacteuren noemt het voorval “een nieuw dieptepunt in omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen”. Wij willen aan de mensen de volgende tip meegeven: “als jullie perse niet negatief in de media willen verschijnen, gedraag je dan richting onze (foto)journalisten. Je hebt het volledig zelf in de hand hoe de media jullie in beeld brengt. Om respect te krijgen, moet je het ook tonen”.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?