Selecteer een pagina

Regio, 6 mei 2021

Van de twintig brandweerposten in de Achterhoek zijn er momenteel elf op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De groeiende vraag naar nieuwe brandweer vrijwilligers past in de landelijke trend waar men de uitstroom van vrijwilligers ook ziet groeien.

In de trend is te zien dat de uitstroom van vrijwilligers blijft groeien. In 2012 was er nog een uitstroom van vijf procent terwijl het in 2020 al om negen procent gaat, een verdubbeling. Volgens woordvoerder Heidi Otten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), waar de Achterhoek onder valt, is de paraatheid wel gewaarborgd. Echter zien ze ook hier een herkenning van de landelijke cijfers met betrekking tot de uitstroom van vrijwilligers. Otten zegt: “vrijwilligers zijn nu minder lang bij de brandweer dan vroeger. Bleef vroeger iemand makkelijk dertig jaar bij de brandweer, nu is dat een stuk korter”.

De redenen voor de uitstroom zijn volgens de woordvoerder veelzijdig. “Mensen hebben veel meer vrijetijdsbestedingen of willen zich niet meer voor langere tijd aan een functie binden. Daarnaast werken mensen ook steeds minder in hun eigen woonplaats, waardoor ze dus niet meer beschikbaar zijn als brandweer vrijwilliger in hun woonplaats”.

Jongeren trekken weg uit de streek
Een ander specifiek probleem dat in de Achterhoek, maar ook in andere delen van het land speelt, is dat jongeren uit de regio wegtrekken om elders een opleiding te volgen. Een deel hiervan komt niet terug en kan zich dus niet aansluiten bij het korps in hun regio of woonplaats. Momenteel zorgt dit nog niet voor uitdagingen in de regio VNOG, maar de vergrijzing binnen de brandweer en het niet aantrekken van nieuwe vrijwilligers baart de korpsen wel hoofdbrekens op langere termijn.

De brandweer investeert op dit moment daarom veel tijd in de werving van nieuwe leden. “dit om te voorkomen dat we op een later tijdstip wel met een probleem komen te zitten”, aldus Otten. De woordvoerder van de VNOG zegt ook dat er een voldoende budget is om nieuwe vrijwilligers op te leiden. Zo’n opleiding duurt twee jaar. Ondertussen wordt de uitstroom plus bezetting op de diverse posten goed in de gaten gehouden.

Investeren, onderzoeken en bekendheid genereren
De brandweer onderzoekt welke mogelijkheden er binnen de VNOG zijn op het gebied van werving. “Er is nog winst te behalen als we kijken de bekendheid van het brandweer vak bij werkgevers. Die moeten vrijwilligers toestemming geven om onder werktijd uit te rukken. Daarom investeren we extra in deze bekendheid met voorlichting en informatie gesprekken” aldus de woordvoerder.

De posten die nog vrijwilligers zoeken zijn: Aalten, Bergh, Dinxperlo, Didam, Doetinchem, Gendringen, Groenlo, Silvolde en Winterswijk. Meer info vindt u hier.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?