Selecteer een pagina

Landelijk, 19 april 2021

De rechtbank heeft maandagmorgen motorclub Caloh Wagoh per direct verboden en ontbonden. De rechtbank zegt in een verklaring dat de motorclub zich te buiten ging aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen. Hiermee is bewezen geacht dat het bestaan van de motorclub in strijd is met de openbare orde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure om een verbod van Caloh Wagoh gevraagd, omdat deze schuldig zal maken aan ‘een stroom van zwaar geweld’ en zich bezig zal houden met de zware misdaad. Justitie is al tijden bezig om motorclubs in Nederland weg te krijgen. Eerder werden door soortgelijke procedures bij diverse gerechtelijke instanties al successen geboekt. In hoger beroep zijn de Hells Angels en No Surrender reeds verboden, de Hoge Raad bekrachtigde al eerder het verbod op Satudarah en -met een kleine nuance- de Bandidos.

Tegen enkele leden van Caloh Wagoh lopen momenteel nog diverse strafrechtelijke zaken, waaronder het toch zeer grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van Caloh Wagoh, Delano R., is in dit dossier de hoofdverdachte. Hij zou van Ridouan Taghi een reeks opdrachten voor huurmoorden hebben aangenomen. Taghi zelf is op dit moment verwikkeld in een ander zeer groot liquidatieproces, te weten het Marengo proces.

Politie verliest overzicht in nieuw opgerichte clubs
De politie maakt zich ernstig zorgen ondertussen om de explosieve groei van nieuw opgerichte motorclubs en ‘brotherhoods’. Her en der in Nederland duiken nieuwe motorclubs op en hier zitten vaak leden in van verboden clubs. Zo is er in Twente Darahbaru, een club met voormanelijk oud leden van Saturdarah met vergelijkbare hesjes. Een andere nieuwkomer is Hardliners, deze club is opgericht vanuit de gevangenis met als leider een voormalig kopstuk van de Hells Angels te Haarlem. Deze club groeit relatief snel en heeft al enkele honderden leden. Leden van de Hardliners zouden zich schuldig maken aan gewelddadige incidenten.

Een voorbeeld van een nieuwe ‘brotherhood’ is Sin Miedo. Deze club telt enkele tientallen leden waarvan de meesten politie antecedenten op hun naam hebben staan. “We zien dat dit soort gangs werven op sociale media en daardoor ook zeer explosief kunnen groeien”, aldus Pim Miltenburg die binnen de politie verantwoordelijk is voor de aanpak van outlaw motorcycle gangs. “Voor jongeren kan het aantrekkelijk lijken om aan te haken, maar gewild of ongewild belanden ze in een circuit waarin ze snel afglijden”.

Volgens de politie is het zaak om de nieuwe clubs zo dicht mogelijk op de huid te zitten om zo te voorkomen dat ze uit kunnen groeien tot een machtsfactor. Onderwijl wordt er in de Eerste Kamer gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee de minister criminele clubs kan verbieden.

Foto ter illustratie


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?