Selecteer een pagina

Doetinchem, 2 april 2021

Donderdagavond werd het rapport omtrent de gifvaten achter gesloten deuren aan de gemeenteraad gepresenteerd. Onderzoeker Struiksma is zeer kritisch over het overheidsoptreden van achtereenvolgens de provincie Gelderland, de gemeente Doetinchem en de handhavers van Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Het rapport is vandaag openbaar geworden.

Het ondertussen failliete bedrijf van Rutgers Milieu gold lange tijd als het ‘pronkstuk’ de gemeente Doetinchem. “Een voorbeeldbedrijf” aldus Struiksma die vanuit Pro Facto onderzoek deed naar het overheidshandelen in het dossier. Rutgers Milieu verzamelde de vaten met brandblusschuim om er een bodemverbeteraar van te maken via een speciaal procedé. “Het was bekend dat de milieurisico’s hoog waren” aldus Struiksma. “Toen al was bekend dat het PFOS dat in het brandblusschuim zat schadelijk was voor het milieu”.

Het bedrijf was juist bezig om een speciale machine aan te schaffen die het PFOS kon scheiden en op die manier voor het afval een oplossing zou kunnen zijn. Het bedrijf werd als voorbeeldbedrijf gezien ook omdat ze diverse mensen in dienst hadden die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Struiksma zegt “er werd welwillend omgegaan met het bedrijf. Zo ontstond sneller de neiging om te legaliseren dan om te handhaven”.

Mail van provincie grote boosdoener
De opdracht die Pro Facto meekreeg was hoe het kon dat er gaandeweg 1.300 vaten op het terrein stonden terwijl er maar een vergunning voor tien vaten waren. Een mail vanuit de provincie Gelderland in mei 2012 wordt als grote boosdoener ervaren. “Hierdoor kreeg Rutgers Milieu min of meer een vrijbrief om zoveel vaten als ze wilden op het terrein te plaatsen”, aldus het onderzoeksteam.

Wat opvalt in dat men in april 2012 eerst opdracht gaf om te gaan handhaven en nog geen maand later werd er gevraagd om te gedogen. “Het is niet duidelijk hoe of waarom dit gebeurd is” volgens het onderzoeksteam. “We hebben de provincie om een verklaring gevraagd, maar deze konden ze niet geven. Vreemd!”

Burgemeester noemt rapport ‘geen goed nieuws’
Het onderzoek richtte zich voornamelijk over de handhaving vanuit de overheid dat tot 2012 bij de gemeente Doetinchem, tussen 2012-2014 bij de provincie Gelderland en vanaf 2014 weer bij de gemeente Doetinchem lag. Vanaf 2013 werd er gehandhaafd vanuit de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem en daardoor verantwoordelijk voor de veiligheid, zegt “dat het bevoegd gezag steeds wijzigde heeft niet geholpen”. Hij vervolgt “Dit rapport is niet om vrolijk van te worden. Het is geen goed nieuws. Als overheid hebben we op dit punt gefaald”.

Hij vindt echter dat de schuld niet alleen bij de overheid ligt. Het is niet onderzocht in welke mate de schuld bij Rutgers Milieu ligt en terreineigenaar Arts. “Rutgers Milieu blijft voor mij de hoofdverantwoordelijke”, laat de burgemeester weten. “Met Arts zijn we in gesprek om tot een goede oplossing te komen”.

Aansprakelijk ligt moeilijk
Aangezien Rutgers Milieu een jaar geleden failliet verklaard is wordt de aansprakelijk moeilijk. Desalniettemin denkt de gemeente dat ze de oud directeur verantwoordelijk kunnen stellen. Duidelijk is dat een aantal vaten op het terrein is gaan lekken waardoor er milieu schade in ontstaan op het terrein aan de Voltastraat.

Om verdere schade te voorkomen zijn er in februari van dit jaar vier grote silo’s op het terrein van Arts geplaatst waarin de 1.300 vaten blusschuim overgepompt zijn. Wat er met de inhoud gaat gebeuren is nog niet bekend. Boumans “we zijn zeer hoopvol gestemd over een oplossing op korte termijn. Het belangrijkste is dat we van inhoud afkomen”.

Oplossingen en consequenties
Er zijn twee reële oplossingen denkbaar: verbranden bij zeer hoge temperatuur alleen kan dit niet in Nederland of gefilterd afvoeren via rivierwater, waarbij de waarde van de PFOS minimaal moet zijn.

Het rapport wordt vermoedelijk begin april in de gemeenteraad behandeld. Of het politieke consequenties heeft, moet dan blijken. Boumans is sinds 2017 burgemeester van Doetinchem en vanaf 2019 betrokken bij het dossier. Hij ontdekte toen dat er een vergunning voor tien vaten was. “Ik neem mezelf niets kwalijk, maar ben natuurlijk wel verantwoordelijk”, zegt Boumans. Hij hield Frans Langeveld in 2019, toen verantwoordelijk voor milieu, in de luwte. Bovendien heeft hij er ook zelf voor gezorgd dat de vaten werden overgepompt in veiligere silo’s.

Foto: Stockfoto


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?