Selecteer een pagina

Nederland, 16 maart 2021

De baas van Rijkswaterstaat, maar ook van de Provincie Gelderland maken zich zorgen over de toename van het verbaal en fysiek geweld tegen hun werknemers. Ook bedrijven die verkeersregelaars leveren bij bijvoorbeeld wegafzettingen horen in steeds meerdere mate dat hun werknemers te maken krijgen met verbaal en fysiek geweld door automobilisten.

Michéle Blom, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat, zegt: “ik zoek normaal nooit de publiciteit, maar nu vraag ik het publiek zich aan te passen. Het is onacceptabel dat de mensen die ervoor zorgen dat wij zoveel mogelijk door kunnen rijden, het mikpunt worden van agressie”. Blom doelt niet alleen op de dagelijkse scheldpartijen of opgestoken middelvingers, maar tevens op het fysieke geweld dat hand over hand toeneemt.

Laatst werd nog bij een zwaar ongeval op de Hengeloseweg te Vorden een verkeersregelaar van de Provincie Gelderland door een automobilist bij zijn nek gegrepen door een automobilist die het niet eens was dat hij niet door mocht rijden. Ook een ter plaatse agent kon hierover meepraten, hij moest met een bestuurder in discussie die perse door wilde rijden omdat meneer een afspraak had bij de kapper en al te laat was! Uiteindelijk keerde hij om.

Niet oplettende bestuurders
Blom zegt ook “naast agressie hebben onze mensen ook te maken met veel weggebruikers minder opletten. Mensen zijn met hun smartphones, navigatiesysteem en/of de radio bezig”. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op, alleen in 2019 waren er al 22 ongelukken waarbij voertuigen van Rijkswaterstaat betrokken waren. Cijfers van de Provincie Gelderland ontbreken.

Ook verkeersregelaars zien een toename in niet oplettende weggebruikers, maar ook in verbaal en fysiek geweld jegens hen. Laatst werd nog een verkeersregelaar aangereden, hij moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen. Gelukkig vielen deze mee. Al deze mensen (Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland en Verkeersregelaars) vragen begrip van de weggebruikers “wij staan er om u te helpen om u zo snel mogelijk via een omleiding op de plaats van bestemming te laten komen. We begrijpen uw frustratie dat u te laat op uw afspraak komt of dat u verder om moet rijden om op uw plaats van bestemming te komen, maar ook wij komen ’s avonds ook graag heelhuids thuis”.

Foto ter illustratie


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?