Selecteer een pagina

Regio, 15 maart 2021

Politieauto’s die op zandwegen vast komen te staan of politiebusjes die zichzelf vastrijden in de modder; binnenkort horen deze zaken tot het verleden met de vier nieuwe terreinwagens waar de politie de beschikking over krijgt. In totaal worden vier Toyota terreinwagens geleverd waarvan de eerste twee al deze maand.

Politiechef Marco Tijdink zegt in een reactie: “De Achterhoek heeft een groot buitengebied met tientallen kilometers aan zandwegen. Het gebeurt dan nog weleens dat politieauto’s of -busjes vast komen te staan”. Daarom zijn er vier Toyota terreinwagens besteld met vierwielaandrijving. Een wens die overigens al langer speelde bij agenten uit de regio.

De voertuigen hebben krachtige motoren en staan bekend om hun uitstekende rijeigenschappen op onverhard terrein. Dit wordt door de Achterhoekse agenten als een groot pluspunt ervaren. “Wij willen overal kunnen komen, ook op zandwegen, zonder dat we ons telkens moeten afvragen of dat wel kan met de auto of bus”, aldus Tijdink.

Vaststaan betekent minutenverlies die cruciaal kunnen zijn
De eerste twee voertuigen worden deze maand (maart, red.) geleverd, de andere twee worden later dit jaar geleverd. Één auto gaat rijden in het oostelijke deel van de Achterhoek en de andere in het westelijke deel. Daarmee wordt de kans ook aanzienlijk kleiner dat agenten vast komen te staan op onverhard terrein, zoals dat is januari nog in Winsterswijk gebeurde. Een wijkagent moest toen een lokale boer bellen om zijn Mercedes politiebus, waarmee hij vast stond in de modder, vlot te trekken.

Tijdink: “Onze agenten hebben goede contacten, dus lostrekken is zo gebeurd. Echter kunnen dit wel cruciale minuten zijn als het gaat om een incident waar de nood aan de man is”.

Cursus voor agenten
Omdat de terreinwagens een andere rijeigenschap hebben dan de normale politieauto’s en -busjes, krijgen de agenten die hierin gaan rijden een extra cursus. Tijdink zegt hierover: “de wagens zijn wat meer topzwaar en krachtiger. Het is daarom goed dat de bestuurders eerst de wagen goed leren kennen én beheersen alvorens ze de weg op gaan”. Mensen van de politieacademie komen hiervoor binnenkort naar de Achterhoek.

De wagens worden overigens compleet afgeleverd door de importeur, dus inclusief de bestickering, zwaailichten, sirenes, specifieke inrichting en communicatiemiddelen.

Foto ter illustratie


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?