Selecteer een pagina

Regio/Nederland, 16 februari 2021

De Stichting Viruswaarheid heeft vanmorgen een overwinning geboekt bij de rechter. Ze hadden een rechtszaak tegen de avondklok aangespannen en de rechter heeft de Stichting in het gelijk gesteld; de avondklok gaat direct van tafel. De Staat heeft hoger beroep aangetekend en deze dient vanmiddag om 16:00 uur.

De uitspraak geldt per direct, waardoor de avondklok gelijk komt te vervallen. De Staat heeft ondertussen hoger beroep tegen de uitspraak aangetekend, maar dat doet niets af aan het feit dat de avondklok vanaf dit moment van de baan is. Het is een gevoelige Nederlaag voor het demissionair Kabinet, want volgens de rechter is de verkeerde wet gebruikt. Het hoger beroep kan voorkomen dat de avondklok per direct komt te vervallen. Rutte vraagt met klem om binnen te blijven echter.

Wet Wbbbg
Tijdens de invoering van de avondklok is er gebruik gemaakt van een speciale wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgelijk gezag. Deze wet geeft het Kabinet de bevoegdheid om in buitengewone en spoedeisende omstandigheden de avondklok in te stellen, hiervoor hoeft niet eerst een wetgevingstraject in de Eerste en Tweede Kamer doorlopen te worden. De rechter zegt echter dat er geen sprake is van een bijzondere spoedeisende situatie voor de invoering van de avondklok. De redenering: al vóór de invoering van de avondklok was er vaker over gesproken als mogelijkheid. Zo veel spoed was er dus niet, aldus de rechter.

De rechtbank oordeelt dat een avondklok bijvoorbeeld bij een dijkdoorbraak en/of oorlogssituatie ingezet kan worden. De inzet van de avondklok in deze situatie wordt bestempeld als ‘niet legitiem’. “De rechter heeft overwogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus is dat muteert en van grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorg en moeilijke beslissingen. Juist de ingrijpende maatregelen zoals een avondklok moet echter wel op de juiste wet gebaseerd worden”.

Boetes
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) weet nog niet wat de maatregel inhoudt voor de 26.000 uitgeschreven avondklok boetes. De instelling zegt in een Tweet in gesprek te zijn met het Openbaar Ministerie (OM) en de Minister van Justitie. Een avondklok boete kost(te) € 95,-.

Strafrechtadvocaat Knoops laat weten dat het nog te vroeg is om te kijken of de boetes kwijtgescholden kunnen worden. “Dat ligt eraan wat er uit het hoger beroep komt”, laat de strafrechtadvocaat weten.

Kamer werkt aan spoedwet
Het kabinet werkt momenteel aan een spoedwet om de avondklok te kunnen handhaven. Demissionair Minister van Justitie Fred Grapperhaus zegt dat de spoedwet “ten overvloede” is. Hij benadrukt dat hij hoopt dat het hoger beroep voldoende is om de maatregel te handhaven. “We gaan niet in hoger beroep vanwege de interessante juridische discussie, maar omdat deze maatregel noodzakelijk is”, aldus de Minister.

Het Kabinet heeft geen moment gedacht om de avondklok te schrappen. “We zijn nog steeds erg bezorgd over de Engelse variant, de avondklok is juist ingesteld om voor te zijn dat door deze variant het aantal besmettingen weer omhoog gaat. We hebben deze avondklok dus echt nodig”, aldus Rutte.

Foto: Stockfoto


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?