Selecteer een pagina

Regio, 6 februari 2021

Nederland maakt zich massaal op voor de sneeuwval en sneeuwjacht, maar ook de daarbij behorende ijzige kou. Het KNMI heeft voor zaterdagnacht en zondag code rood afgegeven en Rijkswaterstaat adviseert mensen niet de weg op te gaan. Er staat veel veel die de kans op sneeuwjacht vergroot. Op zondag kan lokaal 25-30 cm sneeuw vallen, het voelt op deze dag kouder aan ook door de wind die behoorlijk aantrekt. Ook in de nachten gaan de temperaturen flink onderuit.

Enkele tips:
Om goed door de komende dagen heen te komen zijn er tal van tips om schade of ongemak te voorkomen, de beste is natuurlijk om niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Maar er zijn vele ( kleine) dingen die je kunt doen om schade en ongemak te beperken, doe er je voordeel mee.

In/om huis: Sluit buitenkraan af en laat het water er zo veel mogelijk uitlopen. Regenton, bakjes, gieters of andere dingen die buiten en vol water staan even legen, dan vriest het niet kapot. Watermeter afdekken met een handdoek of iets dergelijks, voorkomt schade. Radiatoren ( stukje) openzetten, juist degene die normaal dicht zitten. Thermostaat op 15 graden zetten, dan is er af en toe doorstroming. Hou de warmte binnen, sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit.Voor de vogels kun je iets ophangen of neerzetten, maar bedenk wel dat dit ook ongedierte zoals ratten aantrekt! Zet een bezem en sneeuwschuiver/schep binnen bij de voor/achterdeur, dan hoef je niet eerst door de sneeuw naar de schuur om het pad sneeuwvrij te maken…

Auto: Zorg ervoor dat je de auto in kunt, rubbers en sloten kun je invetten met bijvoorbeeld ( zuurvrije) vaseline of speciale middelen. Zelf gebruik ik teflonspray, het is vet en tast het rubber niet aan. Ruitenwissers omhoog zetten en gebruik geen dingen om de ruiten af te dekken, zeker als er neerslag valt voor er vorst intreed! Vul de ruitensproeier vloeistof aan met antivries of alcohol ( 90%) en neem een speld mee om de spuitmondjes ijsvrij te maken/houden. Je kunt beter de ramen even schoon krabben dan vastgevroren dekens, karton of andere dingen van de ruiten te hoeven halen met alle ongemakken of mogelijke schade van dien. Zorg voor een goede accu, een slechte accu laat je onherroepelijk in de steek met koude. Ga niet de weg op als het niet noodzakelijk is, als je wel de weg op gaat bereid je goed voor. Een volle tank brandstof, een deken, (signaal)lamp, slotontdooier in de zak of tas, handveger idem om de auto sneeuwvrij te maken, voldoende vocht zoals een thermoskan thee of koffie, water is prima maar koude dranken zorgen er voor dat de kerntemperatuur van het lichaam sneller daalt. Als je hebt, neem een kruik met heet water mee, als je strand heb je een warmtebron! Opgeladen mobieltje met eventueel een powerbank, naast een lamp het middel om te laten weten waar je bent en hulp nodig hebt.

Persoonlijk: Als je naar buiten gaat is het belangrijk je goed te beschermen, het waait flink en dat koelt je lichaam snel af. Gebruik meerdere lagen en bedek zoveel mogelijk de huid, als onderlaag kun je het best kleding gebruiken die strak om de huid zit, thermo-ondergoed of desnoods een panty of legging. Lucht tussen huid en kleding moet worden opgewarmd door het lichaam en kost energie. Daarboven meerdere lagen kleding en als top kleding iets wat wind- waterdicht is! Draag een pet of muts, de meeste warmte verlaat je lichaam via het hoofd, bovendien zijn de hersenen het meest vitale en kwetsbare deel van je lichaam. Trek twee paar sokken aan, gebruik geen plasticzakjes om je voeten warm te houden. Dit werkt averechts, je gaat erdoor zweten en dat koelt je lichaam sneller af. Zorg naast voldoende vocht ook voor energie, de bekende reepjes of ontbijtkoek/roggebrood is makkelijk mee te nemen en zorgt snel voor energie. Bied anderen hulp waar mogelijk, maar niet ten koste van jezelf! Als je iemand kunt helpen is dat mooi, maar als je daar zelf ook mee in de problemen komt zijn er twee die hulp nodig hebben. Zolang jij zelf in staat bent te kunnen vragen om hulp en te weten waar, met hoeveel personen en welke hulp je nodig hebt kunnen de hulpdiensten je vinden en helpen, hoe moeilijk ook zorg eerst voor jezelf!

Behoorlijk sneeuwdek in Doetinchem
In Doetinchem ligt ondertussen al een behoorlijk sneeuwdek en daar komen zeker nog een aantal centimeters bij gezien het behoorlijk door sneeuwt. Her en der zie je sneeuwduinen ontstaan door de combinatie van de sneeuwval en harde wind. Bij het Slingeland Ziekenhuis rijden al de hele dag sneeuwschuivers om de route naar de Spoedeisende Hulp vrij te houden van sneeuw, dat lukt aardig. Op andere plaatsen, zoals in de Mullerstraat, is er geen doorkomen aan en auto’s kunnen hier niet voor- of achteruit en komen vaak alsnog vast te zitten. Op de doorgaande wegen rijdt het verkeer, als dat er al is, stapvoets.

Eerste (lichte) sneeuwval in Doetinchem
Zowel in Doetinchem als in Duiven valt langzaam de eerste sneeuw. Hoewel het asfalt nog te warm is, blijft er op het gras en op het zand al een laagje liggen. De wind trekt van tijd tot tijd flink aan waardoor er sprake is en kan zijn van sneeuwjacht. Mede vanwege de avondklok is het rustig op de weg, de strooiwagens rijden ondertussen al door Doetinchem.

Gemeente Doetinchem klaar voor het winterweer
De Gemeente Doetinchem is klaar voor het winterweer en staat paraat met sneeuwschuivers en met strooiwagens. Het devies blijft echter vanaf middernacht tot zondagnacht: Ga niet de weg op alleen als het niet anders kan. Vanwege de avondklok bestaat de kans dat het strooizout minder snel ingereden wordt en dat het (lokaal) dus glad kan zijn. Ook bij spooraannemer ASSETRail staan de storingsploegen paraat om ook het treinverkeer op gang te houden.

Drukte bij Sleetjes.nl
Waar vorige week de stellingen bij Sleetjes.nl te Doetinchem nog vol stonden, zo leeg is het er nu. De eigenaar zegt “de verkoop van sleetjes heeft afgelopen week een piek gekend”. Hij heeft zelfs extra mensen moeten vragen om in te helpen pakken en orders verzendklaar te maken. Wie nog een sleetje wil, werd op zaterdag geadviseerd deze bij de zaak op te halen zodat men morgen nog kan sleeën.Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?