Selecteer een pagina

Netterden, 1 februari 2021

De hulpdiensten zijn maandag rond het middaguur opgeroepen voor een brand in een varkensstal op een boerenerf aan de Papenkampseweg te Netterden. De brandweer schaalde op naar ‘zeer grote brand’ om de beschikking te hebben over meer manschappen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, wel kwamen enkele varkens om. De brand is inmiddels onder controle.

De brand in de stal werd door de boer zelf ontdekt waarop deze de hulpdiensten alarmeerde. Gezien het om een stal met varkens ging werd er al vrij snel opgeschaald naar ‘middelbrand’ en niet veel later zelfs ‘zeer grote brand’ om genoeg materieel en manschappen ter plaatse te krijgen. Korpsen van onder meer Doetinchem, Bergh en Gendringen hebben de brand bestreden met vier blusvoertuigen, een waterwagen en een hoogwerker. Op het erf zelf werd water gewonnen.

Er staan zeven stallen op het boerenerf met een afmeting van 50 bij 80. Elke stal bestaat uit acht compartimenten waar de dieren (varkens) in staan. De brand brak uit in de achterste stallen waar gezamenlijk zo’n 9000 varkens zouden zitten, een deel kwam bij de brand om het even door verstikking. Over het aantal dat omkwam kon de brandweer nog niets zeggen, vermoedelijk gaat het om enkele tientallen. De brand bleef beperkt tot een compartiment waardoor de andere varkens gespaard zijn gebleven.

Hevige rookontwikkeling
Bij de brand kwam veel rook vrij die in de richting van Netterden trok. De brandweer adviseerde mensen die last van de rook hadden ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te schakelen. De rook was tot in de wijde omtrek zichtbaar.

Nieuwe stallen
De stallen waren volgens de boer nog relatief nieuw en voldeden zodoende aan alle bouw- en brandvoorschriften. Doordat een stal uit acht compartimenten bestaat, staan de dieren veilig in geval van brand zoals dat vandaag het geval was. Ook het snelle ingrijpen van de brandweer heeft gezorgd dat erger voorkomen kon worden.

Foto/Video: Joost

× Tip of foto?