Selecteer een pagina

Doetinchem/Winterswijk, 29 januari 2021

Het is moeilijk na te gaan wie achter de oproep zit tot mobiliseren, zoals dat dinsdagavond in Doetinchem en Winterswijk het geval was, om rellen te gaan schoppen in beide centra. Het invoeren van de avondklok heeft niet voor veel hectiek gezorgd op dinsdagavond na aldus Marcel Helmink.

Teamchef van de Achterhoek-West Marcel Helmink laat weten dat het “heel lastig te traceren is wie oproepen tot relschoppen in de avond. We speuren met collega’s de sociale media kanalen af en voor ons is het dan heel belangrijk om die berichten te duiden en ze vervolgens te herleiden. We zijn er heel erg op gebrand om mensen te vinden die aan opruiing doen, dan kan men zeker een bezoekje verwachten” aldus de teamchef. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar de oproep tot rellen van afgelopen dinsdag vandaan kwam.

Op verschillende media werd dinsdag en woensdag opgeroepen tot rellen in het centrum van Doetinchem en Winterswijk. Mede door de grootschalige aanwezigheid van zowel politie als ME bleef het relatief rustig. “Wel zijn we geconfronteerd met de oproep” zegt Helmink. “Maar qua verzet tegen de corona maatregelen en de avondklok is het in andere delen van het land een stuk ernstiger”.

Grote Acceptatie
Volgens de teamchef is er over het algemeen sprake van grote acceptatie. Zo ziet de politie dat personen die na 21:00 uur nog op straat zijn goed zijn voorbereid en de juiste papieren op zak hebben. “De meeste mensen blijken goed voorbereid op de avondklok”, aldus Helmink. Op de vraag hoeveel boetes er uitgedeeld zijn in Doetinchem, Montferland, Bronckhorst en de Oude IJsselstreek moet hij ons het antwoord helaas schuldig blijven. “We zijn streng, doch rechtvaardig” laat de teamchef weten. “Gelukkig merken we geen grote aversie tegen een staande houding en het opmaken van een proces-verbaal”.

Uitdoven
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem sprak eerder de hoop uit dat dit soort oproepen uitdoven de komende dagen. Helmink deelt die mening met de burgervader op basis van de berichtgeving op internet: “de berichtgeving die we naar vorig weekend zagen, zien we nu niet terug. Het betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen leunen, want voor de politie blijft het alle zeilen bijzetten. Zowel qua oren, als de zichtbaarheid op straat”.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?