Selecteer een pagina

Regio, 23 januari 2021.

Het is een vergaande maatregel welke een forse beperking op de vrijheid van een ieder als gevolg heeft. Vanaf vanavond 21:00 uur geldt er een avondklok, dat betekend dat niemand zich op straat mag begeven tenzij er een goede verklaring voor is. Het was erg rustig op straat, maar in Doetinchem was er veel politie op de been en werden er boetes uitgeschreven.

Ron: Rond 21:45 loop ik, voorzien van eigen- en werkgeversverklaring de deur uit en maak een klein ommetje. Ik loop een rondje langs bekende hondenuitlaat- en hangplekken, het centrum en station van Duiven. Langs het Droopad zie ik in de verte een man met een hond lopen, verder is er niemand te bekennen waar het doorgaans druk is met jeugd en mensen die de hond uitlaten.

Ik loop verder richting het station, daar kom ik de man met hond tegen en maak een kort praatje. De man geeft aan dat het uitlaten van de hond “gewoon door gaat” en heeft opgemerkt dat het erg stil is op straat. Aangekomen bij het station kan ik de Visserlaan zonder te kijken oversteken, er is totaal geen verkeer, uniek rond 22:00 uur. Op de hangplekken is geen jeugd te bekennen, zelfs zij lijken zich aan de avondklok te houden. Niemand op straat, of toch wel… Op de Visserlaan loopt een man met zijn hond, de tweede persoon die ik in een half uur tijd tegenkom. Als ik verder richting huis loop nadert een auto, deze stopt bij het station en er stapt een persoon uit. Vanuit de andere richting komt iets later nog een auto aanrijden, de bestuurster is zo vriendelijk even te stoppen en verteld me dat ze bij de thuiszorg werkt en op haar route is, uiteraard met de benodigde verklaringen! iets later een derde auto, deze bestuurder gaf echter gas bij en verdween met enige spoed aan de horizon…

In Duiven was het erg rustig op straat en zijn de gevolgen van de avondklok merkbaar. Er was amper verkeer op de weg, de treinen en bussen reden leeg hun dienstregeling en verder was het uitgestorven. Een vreemde gewaarwording. Handhavers ben ik niet tegengekomen, dat was bij mijn collega in Doetinchem wel anders! Daar was de politie in grote getale aanwezig en werden boetes uitgeschreven.

Joost: Rond 20:45 loop ik hier de deur uit, gewapend met mijn verklaringen. Ik heb mijn camera bij me en loop naar de auto om richting stad te gaan. Wat direct opvalt is dat er nog best veel verkeer op de weg is, mensen schijnen echter wel haast te hebben om naar huis te komen, nog voor de avondklok in gaat. Om 21:05 wordt ik tot stoppen gemaand door een agent, gelukkig ken ik de beste man en leg uit wat mijn plan is en waarom ik op straat ben. Hij controleert mijn verklaringen en gelukkig blijkt alles correct.

Onderweg zie ik dat diverse automobilisten hetzelfde lot als mij moeten ondergaan. Een automobilist die op de Gaswal gecontroleerd wordt is de sigaar, hij kon geen geldige verklaring voor zijn aanwezigheid op straat geven en krijgt een boete. Eenzelfde lot volgt een kleine 15 minuten later voor een scooterrijder en zijn passagier, ze werden op de fietsbrug door een politieagent staande gehouden. Beide kregen een boete van € 95,-. De politie kon zaterdagavond nog niet exact zeggen hoeveel boetes uitgedeeld waren of hoeveel mensen gecontroleerd zijn, een agent liet nog wel doorschemeren dat ze het “al behoorlijk druk hadden met mensen die de avondklok negeerden zonder geldige reden”.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?