Selecteer een pagina

Almere, 11 december 2020

Veiligheidsmuseum P!T, die aandacht besteed aan het geschiedenis van de hulpdiensten, sluit eind 2021 definitief zijn deuren. De organisaties die betrokken zijn bij de exploitatie van het museum hebben dit laten weten. Voor de (oude) voertuigen van politie, ambulance en brandweer wordt een andere bestemming gezocht.

Veiligheidsmuseum P!T opende de deuren in 2014, in de jaren voorafgaand aan de opening is achter de schermen al gewerkt aan de realisatie van het project. Toen was ook al duidelijk dat, inclusief de ontwikkelperiode, uitgegaan werd van een periode van tien jaar. Dit loopt 2021 af. “Op dat moment vervallen de subsidies en vervalt het huurcontract van het gebouw waarin we gehuisvest zitten” zegt Lute Nieuwerth, voorzitter van het Nationaal Veiligheidsinstituut waar het museum onder valt.

De sluiting zou dus niet noodgedwongen zijn, maar een bewuste keuze. Er gaat gekozen worden voor een andere opzet, maar zegt Lute “we zitten hier op een best dure locatie met enkele beperkingen”. Het museum staat in het centrum van Almere. “Willen we meer ruimte, dan zullen de kosten nog hoger zijn. We betalen al een flinke prijs gezien we in het centrum van Almere zitten”. Het museum ontvangt zo’n 50.000 betalende bezoekers per jaar.

Apart politie- en brandweermuseum in de planning
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie en de Nederlandse Brandweer hebben ervoor gekozen om op een andere manier verder te gaan. Helaas betekent dat de collectie zoals deze nu in P!T te zien is uit elkaar wordt gehaald, maar dat zowel de politie alsmede de brandweer kiezen voor een apart museum. Waar dit komt is nog niet duidelijk.

Volgens Lute “was het een principe kwestie. Gaan we weer een periode voor tien jaar verlengen op dezelfde locatie en met hetzelfde concept? Vrij snel was duidelijk dat we dat niet wilde”. Nieuwerth, die zelf bij de politie werkt, spreekt over “het stoppen op een hoogtepunt”. Onduidelijk is wat er met de collectie (oude) ambulances gebeuren gaat.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?