Selecteer een pagina

Landelijk, 13 november 2020

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat het kabinet i.v.m. de covid-19 crisis een landelijk verbod wilde op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling mede om de zorg te ontzien. Het kabinet heeft vandaag officieel bekend gemaakt om het verbod van kracht te laten worden, vuurwerk is deze jaarwisseling dus definitief verboden.

Burgemeesters en andere hulpverleners hadden om het landelijk verbod gevraagd temeer om de zorg te ontlasten. Vorig jaar kwamen er 1300 slachtoffers van vuurwerk bij de huisartsenposten en in het ziekenhuis terecht. Gezien de huidige situatie met het covid-19 virus en de druk die al op zorgpersoneel ligt was dit de enige juiste oplossing. Op het overtreden van het verbod staat een boete van 100 euro en een strafblad aantekening, minister Grapperhaus geeft aan dat het verbod goed gehandhaafd kan worden.

Volgens de minister is “het heel onverstandig om vuurwerk af te steken dit jaar. De pakkans is hoog met als gevolg een hoge boete.” De minister vervolgt “denk even na, doe het niet. We doen het om de zorg te ontlasten alsmede politie en brandweer.” Hij vindt dat Nederlanders niet alleen moeten klappen voor de zorg, en zegt “voeg ook de daad bij het woord en steek dit jaar geen vuurwerk af.”

Compensatieregeling van 40 miljoen
De vuurwerkbranche wordt vergoed voor het eenmalige vuurwerkverbod met aanstaand Oud & Nieuw. Er ligt een bedrag van 40 miljoen euro ter compensatie. Het kabinet begrijpt dat ondernemers het vuurwerk al ingekocht hebben en dat ze nu door dit verbod veel geld mislopen. Verkopers mogen het vuurwerk opslaan voor de verkoop volgend jaar. Staatssecretaris van Milieu van Veldhoven zegt hierover “we denken dat we de branche op deze manier net compenseren”.

Het verbod geldt voor alle knal- en siervuurwerk. Sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en carbidschieten zijn uitgezonderd van het verbod.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?