Selecteer een pagina

Landelijk, 28 oktober 2020

Per 1 december 2020 mogen consumenten bepaalde soorten vuurwerk niet meer afsteken of in bezit hebben, het gaat hierbij om vuurwerk uit de categorie F3 zoals knalvuurwerk, knalstrengen, enkelschotsbuizen (single shots) en vuurpijlen. Ook de vuurwerkverkopers mogen deze categorie niet meer in hun bezit hebben. Er komt een subsidieregeling voor ondernemers ter compensatie van de (opruim)kosten.

Consumenten en verkopers mogen volgende vuurwerk niet meer verkopen, in bezit hebben of afsteken. Het gaat hierbij om categorie F3 vuurwerk (de categorie staat vaak vermeld op het product):
– vuurpijlen
– knalvuurwerk (bijv. rotjes)
– knalstengen (bijv. Chinese rollen)
– enkelschotsbuizen (de single shots)
Ook blijven Romeinse kaarsen en baby-pijltjes verboden.

Consumenten mogen nog wel fop- en schertsvuurwerk afsteken alsmede siervuurwerk (categorie F1 en F2 vuurwerk). Enkele voorbeelden zijn bijv. de zogenaamde compounds, fonteinen en sterretjes.

Subsidieregeling en handhaving
De Rijksoverheid komt met een subsidieregeling voor ondernemers die helpt met het opruimen van het restvuurwerk dat ze in hun verkooppunten hebben liggen en dat per 1-12-2020 verboden is. Hetzelfde geldt voor vuurwerkbedrijven die het vuurwerk ophalen om te vernietigen of doorverkopen aan professionals. De RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze “tijdelijke subsidieregeling restantvoorraden vuurwerk”.

Ook gaan inspectiediensten controles uitvoeren bij de vuurwerkverkopers. Ze zullen hierbij letten op de brandveiligheid van het gebouw waar vuurwerk opgeslagen ligt en of het vuurwerk dat er ligt voldoet aan de “eisen voor legaal vuurwerk”. Mocht een ondernemer de regels overtreden kan er een (fikse) boete volgen voor het overtreden van de regels.

Vuurwerk voor professionals
Per 1-12-2020 mogen professionals die in bezit zijn van een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige naast categorie F4 vuurwerk ook categorie F3 vuurwerk afsteken. Enkele voorbeelden van categorie F4 vuurwerk zijn:
– cobra’s
– zware nitraten
– zwaar siervuurwerk
Natuurlijk moeten ze aan de eisen voldoen voor het verkrijgen van een vergunning om dit vuurwerk af te steken. Pyrotechnische producten, zoals seinmiddelen voor boten, vallen niet onder (sier)vuurwerk en zijn dus illegaal!!!


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?