Selecteer een pagina

Doetinchem, 17 oktober 2020

Karen Kamps heeft afgelopen vrijdagmiddag laten weten aan burgemeester Mark Boumans dat ze haar zetel inlevert en uit de Doetinchemse raad stapt. Ze zette als fractievoorzitter van GroenLinks de gehele affaire rond de vaten blusschuim op de kaart. In de lekkende vaten blijkt het giftige PFAS te zitten. Binnen de partij was ook onrust ontstaan over een mogelijke belangenverstrengeling.

De soap rond de lekkende vaten met blusschuim die het giftige PFAS bevatten kent geen einde. De vaten staan opgeslagen op een bedrijventerrein aan de Voltastraat in Doetinchem. Ook de landelijke politiek bemoeide zich met de affaire en het tv programma De Monitor maakte er maandag een geruchtmakende uitzending over. Hierna besloten haar fractiegenoten om dinsdag het vertrouwen in haar op te zeggen vanwege haar solistische optreden in onder meer dit dossier.

Naar eigen zeggen heeft Kamps altijd de kernwaarden van GroenLinks behartigd en vraagt zich daarom temeer af waarom ze niet kon rekenen op de steun vanuit haar voormalige partij. Volgens Kamps dienen de “kernwaarden van de partij boven de mensen te staan”. Op de vraag of ze wrok koestert jegens de partij is ze stellig “ik heb een issue gehad met de lokale tak van de partij. Deze handelt autonoom, ik koester dus geen wrok jegens de landelijke partij”. Kamps zette de affaire rond de 1300 lekkende vaten met blusschuim die het giftige PFAS blijken te bevatten op de agenda, dit leidde ook tot heel veel nationale aandacht.

Handhaving liet te wensen over
“In november 2011 zijn er 265 vaten aangetroffen op het desbetreffende terrein, dit was toen al een overschrijding van de regels. Als daar direct op ingesprongen was zaten we nu niet met die 1300 vaten in onze maag” aldus Kamps. Ook hekelt ze het falende handhavingsbeleid. “Er is negen jaar lang niet gehandhaafd en daar heb ik moeite mee. Het gaat om het milieu, een van de kernwaarden van GroenLinks” zegt Kamps, vandaar dat ik het nodig vond deze zaak wederom in het voetlicht te plaatsen. Bij vragen kwam ook de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) voorbij die de inspecties bij Rutgers Milieu voor haar rekening nam.

Mogelijke sprake belangenverstrengeling
GroenLinks wethouder Frans Langeveld heeft de ODA in zijn portefeuille en is Marijn Dibbits, de voorzitter van GroenLinks in Doetinchem, werkzaam bij de ODA. Er zou dus mogelijk sprake zijn van belangenverstrengeling en wringt daar nu net de schoen? Wordt Dibbits ineens geconfronteerd met de dubbele pet die hij schijnbaar op heeft? De voorzitter, die nog op vakantie was, wilde afgelopen maandag vooralsnog niet reageren op de zaak. Zijn standpunt blijft onduidelijk.

Hoe nu verder?
Kamps heeft voorlopig een streep gezet onder haar kortstondige politieke carrière die in 2018 begon. Wel blijft ze strijdbaar als het gaat om het dossier van de lekkende giftige vaten. “Ik vertegenwoordigde eerst de politiek kant, maar nu richt ik me met actiegroep Lekkend Doetinchem volledig hierop en zal ik hen steunen vanaf nu” aldus Kamps. Ondanks haar issues met de lokale partij sluit ze niet uit om in de toekomst nog actief te worden voor GroenLinks in Doetinchem. Ze merkt daarbij op: “ze moeten keuzes maken over de koers die ze willen varen. Als blijkt dat is dan binnen dat plaatje pas, ben ik bereid weer in gesprek te gaan. Ik gooi de deur nooit helemaal dicht”.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?