Selecteer een pagina

Duiven, 31 juli 2020

De hulpdiensten zijn vanmorgen massaal uitgerukt naar de Maststraat te Duiven vanwege een brand bij een autosloperij. De brand werd rond 08:30 ontdekt, om 09:10 is opgeschaald naar een Grip-1 situatie. Er vielen geen gewonden bij de brand, doch de schade is enorm.

De brandweer ontvangt rond 08:30 de eerste melding van de brand, al snel wordt duidelijk dat het om een brand gaat bij een autosloperij waar de brand in een stapel autowrakken ontstaan is. Al vrij snel schaalt de brandweer op naar “zeer grote brand”, meerdere voertuigen en hun personeel uit Duiven en de omringende plaatsen worden naar de brand gestuurd. Om iets over negen wordt Grip-1 afgekondigd, dat wil zeggen dat er een Commando Plaats Incident (CoPi) samengesteld wordt waarin alle ter plaatse zijnde hulpdiensten door worden aangestuurd. De brandweer verzoekt ‘kijkers’ niet naar de brand te komen om de hulpdiensten de ruimte te geven. Om 12:30 wordt het sein “brandmeester” gegeven, het nablussen gaat nog lang duren vermoedelijk gezien de situatie op het sloopbedrijf als “zeer instabiel” wordt omschreven.

Ongeveer 125 brandweerlieden proberen de brand onder controle te krijgen. Er worden meerdere tankautospuiten, een aantal hoogwerkers en tankwagens van de brandweer ingezet om te assisteren. Enkele gasflessen die op het terrein zijn worden, evenals een grote loods, nat gehouden. Een bedrijfswoning die op het terrein staat valt helaas ook ten prooi aan metershoge vlammen en moet als verloren worden beschouwd. De autowrakken op het terrein stonden vijftien hoog opgestapeld.

NL-Alert vanwege de hevige rookontwikkeling
Rond 10:15 wordt een NL-Alert uitgedaan vanwege de rook en de giftige stoffen die zich hierin bevinden. De rook trekt over Westervoort, Arnhem, Ede en Veenendaal wel, vandaar dat ook in Utrecht een NL-Alert uitgaat. Mensen worden verzocht om ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie van hun woning uit te zetten.

https://crisis.nl/nl-alert/nl-alert-detailpagina/?a=4b06b4c1-2db4-459f-83da-09600ade1fba

Meetploegen hebben in de wijde omgeving metingen verricht, hieruit kwam naar voren dat er een “lichte verhoging van verbrandgassen in de lucht aanwezig waren, maar de verhoging bleek niet dusdanig van aard om over te gaan tot evacuatie van gebieden”.

File op de A12
Op de A12 van de Duitse grens naar Westervoort staat een lange file met op het hoogtepunt zo’n 15 kilometer en een vertraging van ongeveer een uur. Dit wordt veroorzaakt door een ongeval, maar ook de brand speelt hier een rol in.

Eigenaar zeer aangeslagen door de brand
De eigenaar van de autosloperij is zeer aangeslagen door de brand. Het is een familiebedrijf dat ruim 13 jaar geleden door zijn vader op werd gestart. Zijn zoon heeft vervolgens het stokje overgenomen. De burgemeester van Duiven, Huub Hietjes, noemt de brand “een verschrikkelijke ervaring voor de ondernemer en de bewoners van de woning”. Ook hij heeft zich ter plaatse op de hoogte laten stellen van de situatie.

Foto/Video: Ron


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
× Tip of foto?