Selecteer een pagina

Doetinchem, 15 juli 2020

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om cameratoezicht te realiseren in het centrum van Doetinchem. De kosten liggen op ruim € 115.000,- en daarbij komen nog jaarlijks de kosten voor het beheer en onderhoud a € 60.000,- bij. De gemeenteraad had gevraagd wat de kosten zijn om cameratoezicht in te voeren.

De directe aanleiding om dit op de agenda te plaatsen was een grote vechtpartij die vorig jaar op het Simonsplein en de uitgaansstraten hieromheen plaats had waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners. Volgens de burgemeester Mark Boumans kan cameratoezicht zinvol zijn mits dat gecombineerd kan worden met meerdere middelen zoals extra politie-inzet. Verdachten kunnen zo eerder in de kraag gevat worden en de beelden dienen dan als extra bewijsmateriaal. Politie en Horeca gaven eerder al aan voorstander te zijn voor cameratoezicht.

Volgens Mark Boumans kan er echter ook een verplaatsingseffect optreden, waarbij de overlast zich verplaatst naar buiten het centrum of erger binnen in de uitgaansgelegenheden. Ook kost het uitkijken van de camerabeelden veel tijd en geld en dat plaatst weer een extra druk op de politie die op dat moment niet op straat kunnen worden ingezet. Het onderzoek gaat ook in op het verkennen van mobiel cameratoezicht tijdens uitgaansavonden en/of evenementen.

Incidenten liggen bij evenementen hoger dan normaal
Bij evenementen die in en om het centrum georganiseerd worden ligt het aantal incidenten hoger dan tijdens een normaal uitgaansweekend. Volgens de gemeente moet een balans worden gevonden om een niet onevenredige last te leggen bij de organisator van een evenement. De gemeenteraad buigt zich binnenkort wederom over de kwestie cameratoezicht in het centrum, hierna zou de burgemeester een besluit nemen.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924