Selecteer een pagina

Doetinchem, 13 juli 2020

Aanwonenden en buurtbewoners van de Kruisbergseweg te Doetinchem maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van deze weg. Dagelijks zien ze gevaarlijke situaties met als dieptepunt het dodelijke ongeval in mei waarbij een 81-jarige vrouw overleed bij een ongeval.

De Haareweg die parallel loopt aan de Kruisbergseweg is juist de N-weg voor het verkeer dat vanuit het centrum in de richting van Velswijk en Hengelo moet. Uit recente tellingen is echter gebleken dat veel automobilisten bij Hotel Villa Ruimzicht de Kruisbergseweg pakken. Buurtbewoonster Jacqueline Froonen woont op het kruispunt bij de Groenestraat waar in mei nog een 81-jarige fietsster dodelijk verongelukte. Ze zegt “Het is hier vijftig kilometer per uur, maar er wordt echt veel harder gereden. Het is hier soms net een racebaan. Eigenlijk mogen mensen hun auto hier gewoon op straat parkeren want de weg is hierop berekend, echter zet bijna iedereen zijn of haar auto op de oprit om beschadigingen te voorkomen”.

In 2014 zijn er vrijliggende fietspaden gerealiseerd langs de weg met het oog om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit gaat Henk Bouwers van het comité Kruisbergseweg echter nog niet ver genoeg en zijn er aanvullende maatregelen nodig. Een van de gevaarlijke punten is de oversteekplaats op de kruising met de Leerinkstraat, hier moeten fietsers oversteken richting het dubbele fietspad aan de overzijde van de weg. Het comité is in gesprek met de wethouder om te kijken hoe met name de gevaarlijke fiets oversteekpunten veiliger kunnen worden gemaakt.

Geen handhaving 30 km zone en vrachtwagenverbod
Een doorn in het oog is ook dat het vrachtwagenverbod niet gehandhaafd wordt of kan worden vanwege onvoldoende capaciteit bij de politie. Bouwers hoopt dat de burgemeester zijn invloed aan kan wenden om dit onder de aandacht te brengen bij de politie in deze plaats. Ook hoopt hij dat de 30 km zone verbreed kan worden vanaf bijvoorbeeld de stoplichten bij de Ruimzichtlaan, mits er hierop ook gehandhaafd kan of gaat worden.

Beter in gesprek met de gemeente
Bouwers heeft na het laatste gesprek “een goed gevoel”. Hij omschrijft dat in zijn ogen gemeente en comité “dichter bij elkaar zijn gekomen”. De wethouder geeft ook aan de zorg van de aanwonenden en buurtbewoners serieus te nemen en “te kijken naar een oplossing waar iedereen vrede mee kan hebben”.

Foto: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924