Selecteer een pagina

Doetinchem, 8 juli 2020

Zo’n 75 boeren hebben op meerdere plekken in de stad geprotesteerd tegen de maatregelen waaraan ze moeten gaan voldoen. Ze hebben op het politiebureau bijvoorbeeld aangifte gedaan tegen minister Carola Schouten en gingen ze in gesprek met het waterschap.

De boeren uit de omliggende dorpen van Doetinchem verzamelden zich allereerst bij het politiebureau van Doetinchem, hier deden ze aangifte tegen minister Carola Schouten van Landbouw wegens de nieuwe wetgeving waarbij de stikstof uitstoot in de mest naar beneden moet door minder eiwitrijk voedsel aan de dieren te geven. De boeren noemen dit “zeer ongezond voor hun dieren en een volgende doodssteek voor de veehouderijen in Nederland”. Op meerdere plekken in Nederland is dezelfde aangifte gedaan op politiebureaus.

Nadat ze bij het politiebureau klaar waren trokken ze met hun trekkers naar het Gemeentehuis van Doetinchem om in gesprek te gaan met een ambtenaar. Hier kregen ze echter niemand te spreken. Uiteindelijk deed de gemeente een toezegging om met de boeren in gesprek te gaan nabij de SaZa Topsporthal aan de Liemersweg. De boeren vertrokken hierheen vervolgens en gingen buiten in gesprek met een ambtenaar van de gemeente.

Waterschap Rijn en IJssel
Na het gesprek met de gemeente ambtenaar ging men nog in gesprek met een medewerker van het waterschap over de droogte in de regio. Dit gesprek was zeer verhelderend, hoewel de boeren nog enige vraag hadden hoe het zat met de drinkwatervoorziening en de regelgeving hieromtrent. Ook werd er natuurlijk gesproken over de bewatering van hun gewassen met oppervlaktewater. Ook hierin had het waterschap een duidelijk en helder verhaal waardoor en vanuit de boeren weinig vragen waren.

Ten tijde van de protesten op de locatie was er ook veel politie op de been. Zo hield een videowagen alles scherp in de gaten. De sfeer bleef zeer gemoedelijk waardoor er van ingrijpen geen sprake was. De boeren verspreiden zich ook na het protest en gingen allen hun eigen weg richting huis.

Fotograaf: Joost


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/ronvmedia.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924