Selecteer een pagina

Landelijk, 22 juni 2020

De politieagenten en politievakbond is het helemaal beu en dreigen het werk neer te leggen. Ze zijn helemaal klaar met de stigmatisatie en de ‘foute frames’ die veelal na ongeregeldheden, zoals afgelopen weekend op het Malieveld, opduiken op sociale media en sites. Hierin wordt veelal een verkeerd beeld geschetst over hetgeen er daadwerkelijk gebeurd. Voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van der Kamp zegt in een reactie hierop: “we dreigen de grip op de samenleving compleet te verliezen”.

Een dame die van achteren een klap op haar hoofd krijgt, iemand die tot tweemaal toe natgespoten wordt door een busje van de Mobiele Eenheid (ME), een arrestatie van een verdachte en een politieagent die teveel geweld lijkt te gebruiken. Zomaar een greep uit filmpjes die op sociale media of sites als Dumpert verschijnen en een vertekenend beeld geven van de situatie. Immer krijgt de politie erna flink van langs, zelfs tot de politiek aan toe! Waar men aan voorbij gaat is dat het vaak om veel plak- en knipwerk gaat zodat er een beeld ontstaat die niet met de werkelijkheid stookt.

Volgens van der Kamp “ligt de politie continu onder een vergrootglas en wordt elk incident tot in detail breed uitgemeten, ook in de media. Agenten zijn dit meer dan spuugzat. Ze staan voor een veilige samenleving alleen is het probleem wat nu speelt dat er gewoonweg niemand meer luistert en de samenleving verhard is. Het respect voor de politie is gewoon weg en hierdoor dreigen we de grip op de samenleving compleet te verliezen”.

Filmpjes en de politie
Vaak hebben agenten op straat het gevoel dat ze erin worden geluisd op de filmpjes die rondgaan. Zo worden filmpjes vaak zo geknipt en geplakt alsof het lijkt dat er buitenproportioneel veel geweld wordt gebruikt, het laat echter maar een fractie zien van hetgeen er werkelijk speelde. Zo was een filmpje bij het station Den Haag Centraal gemaakt bij de demonstratie en ongeregeldheden die erna uitbraken…het meisje met bloemen leek vanuit het niets een tik te krijgen. De correcte beelden toonden echter aan dat ze “agenten met veel geschreeuw en wuivende armen intimideerde”. Zo lijkt het weer alsof de agenten vanuit het niets de tik uitdeelde!

Juist in een tijd waarin de Black Lives Matter beweging veel aandacht krijgt door de dood van George Floyd en er veel te doen is met betrekking tot racisme, zijn sommige agenten ook voorzichtiger geworden. In gevaarlijke situaties waarin vaak á la minuut ingegrepen moet worden kan dit voor problemen zorgen. Voor je het weet ben je weer de ‘gebeten hond’ die op een internetfilmpje staat en waarin het lijkt of jij het allemaal weer gedaan hebt. Een woordvoerder van de Haagse politie laat weten “ook alle filmpjes die op sociale media of sites circuleren mee te nemen in het onderzoek”. Volgens hen ligt het ook “aan de tijd waarin we leven en vrijwel iedereen een mobiele telefoon op zak heeft”. Ze erkennen dat er een vertekenend beeld kan ontstaan omdat vaak maar een deel van de situatie wordt gefilmd.

Voor een hoop agenten is de maat vol. Ze twijfelen sterk of ze hun werk bij de politie nog willen doen en zijn heel boos en gefrustreerd. Dat zou een regelrechte bedreiging vormen voor de rechtstaat en kan leiden tot een anarchie. Meerdere partijen gaan daarom komende tijd in gesprek om veranderingen af te dwingen.

× Tip of foto?