Selecteer een pagina

Duiven, 30 mei 2020

GoClean Duiven organiseert samen met loopgroep FRoS en drie Duivense horecazaken, te weten Cultureel Centrum de OGtent, café Bij De Buren en Brasserie Een Mooie Dag, een wandeling om zwerfafval op te ruimen om alle gasten straks wederom te verwelkomen in een Schoon Duiven.

Even geen gasten aan tafels of volle terrassen. Door de maatregelen getroffen rondom het COVID-19 virus zijn veel zaken gesloten en zitten werknemers vaak noodgedwongen thuis. Per 1 juni mogen ze echter weer open , een mooi moment vonden 30 medewerkers van Cultureel Centrum de OGtent, café Bij De Buren en Brasserie Een Mooie Dag om iets voor hun dorp Duiven te betekenen, zo ontstond het idee om Duiven schoon te gaan wandelen. Ook de burgemeester liep mee en stak zijn handen uit de mouwen.

De start is om 09:00 uur vanaf het Remigiusplein en het schoonwandelen eindigt om 11:00 op de werf. Al het afval wordt gescheiden ingezameld, zo krijgt bijvoorbeeld pmd een nieuw leven en van het restafval douchen wij straks weer.

Schoonmaken en direct data verzamelen
Al het verzamelde afval komt op een kaart om zo de zogenaamde ‘hot spots’ beter in beeld te krijgen en te zien wat waar ligt en om hoeveel afval het hier gaat. Het zwerfafval wordt vastgelegd en voorzien van een registratie label en de coördinaten. Vervolgens worden de genomen foto’s voorzien van een registratielabel (‘Tags’). Deze leveren een schat aan waardevolle informatie op zodat deze voor analyse van het zwerfafval gebruikt kunnen worden. Zo komt men meer te weten over de samenstelling, doelgroep en waar het product het meest gevonden wordt.

Update:
In totaal hebben de teams 1224 items geregistreerd, het merendeel is PMD afval. Plastic flesjes en blikjes zijn het meest gevonden, op de petflesjes komt volgend jaar statiegeld waarmee er naar verwachting veel minder zullen worden gevonden als zwerfafval. GoClean maakt zich al jaren hard voor statiegeld op petflesjes en blik, door met de “Litterati” app elk gevonden stuk zwerafval vast te leggen met een foto en bepaalde ’tags’ verzamelen ze data welke inzicht geeft in de hoeveelheid zwerfafval. Met name drankverpakkingen als petfelsjes en blik worden het meest gevonden, deze producten zijn prima te recyclen en vormen een grote belasting voor de natuur. Het duurt tientallen jaren voor een blikje is afgebroken, daarbij komen giftige stoffen van onder andere de verf in de natuur. Plastic vergaat nooit, het wordt steeds kleiner en belandt na verloop van tijd in ons voedsel. Microplastics komen overal in de natuur voor, op akkers en in het water waar ons voedsel vandaan komt. Naast de grote belasting voor de planeet vergiftigen we onszelf dagelijks met de ’troep’ die we zelf op straat gooien, een verontrustende gedachte.

Fotograaf: Ron

× Tip of foto?