Veel bezoekers bij Market Garden herdenking te Ede

Ede, 21 september 2019

Zo’n 100.000 bezoekers hebben op de Ginkelse Heide te Ede de herdenking van Operation Market Garden, dit jaar 75 jaar geleden, bijgewoond. Naast de vele bezoekers waren ook Kroonprins Charles en Prinses Beatrix te gast alsmede enkele veteranen.

Het doel van de operatie was de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren op de Duitsers om zo snel door te kunnen stoten naar het Ruhrgebied om zo de Duitse industrie een zware slag toe te brengen en de zogenaamde hevig gefortificeerde Westwall te kunnen omzeilen. De tegenstand die ze hier ondervonden bleek echter zwaarder dan verwacht temeer omdat Duitse troepen zich rond Arnhem hadden verzameld na uit Frankrijk en België verdreven te zijn. Operatie Market Garden mislukte en de Rijnbrug bij Arnhem bleef in Duitse handen, waarbij Arnhem ook in puin lag en de bewoners werden geëvacueerd.

Op 17 september werd het groene licht voor Market Garden gegeven. Er zou vanuit België doorgestoten worden door een grond offensief die de naam Garden zou meekrijgen. Tegelijk zou de grootste luchtlandingsoperatie ooit ingezet worden genaamd Market. Uiteindelijk zou op 21 september blijken dat de operatie mislukt was en dat Arnhem een brug te ver zou blijken door tegenslagen die men ondervond tijdens het grond offensief. De oorlog zou langer duren met een vreselijke hongerwinter die het Westen en Noorden trof.

Op 21 september sprong de toen 22-jarige Sandy Cortmann uit een vliegtuig boven de Ginkelse Heide bij Ede waarbij hij op de grond werd getrakteerd door een kogelregen van de Duitsers. 75 jaar later en ondertussen 97 sprong hij wederom, zij het met een instructeur, uit een vliegtuig. Hoe anders werd hij nu onthaald…niet door een kogelregen van de Duitsers maar een luid applaus van de bezoekers bij de herdenking. Nadat hij veilig geland was, is hij per rolstoel naar het Airborne monument gereden waar de herdenking plaatshad. Naast enkele speeches van hoogwaardigheidsbekleders en ook muziek vond er een kranslegging plaats en werd de ‘last post’ geblazen. Op de vraag of Sandy het weer zou doen antwoordde hij ‘but not tomorrow’ hij beloofde echter volgend jaar weer aanwezig te willen zijn en mocht dit ook lukken, springt hij weer zo vertelde hij. Naast de sprongen vlogen ook een paar historische vliegtuigen over en was er een presentatie van helikopters van de luchtmacht met een commando demonstratie.

Fotograaf: Joost

©RonV Media 2018.
%d bloggers liken dit: