Rechtbank eist 6 jaar cel voor het neerschieten van een agent

Winterswijk, 12 februari 2020

De rechtbank te Lelystad heeft 6 jaar cel geëist tegen Vitorio D. voor het neerschieten van een agent op 8 december 2018 te Winterswijk. Tegen een medeverdachte, Railton E., werd een fors lagere straf opgelegd omdat men niet bewezen achtte dat hij betrokken was bij het schieten.

Er was een ruzie ontstaan tussen de bewoners van het pand aan de Keizersdwarsweg en D. omtrent een tekst die in de deur van D’s vriendin Do Q gekrast was. Deze tekst zou afkomstig zijn uit een reactie onder een rapvideo van D. Het tweetal ging hierop langs bij de broers waarvan ze vermoeden dat ze de schrijvers waren.

Een woordenwisseling bij het appartement liep uit de hand, waarna de verdachten bij het huis van Q. langs gingen. Met zijn drieën keerden ze vervolgens terug naar het appartement van de broers, die op hun beurt de politie al hadden ingeschakeld. D. opende het vuur op de agenten die toen boven in het portiek stonden, één agent werd hierbij geraakt. De agenten schoten terug, waarbij de vriendin van D. levensgevaarlijk gewond raakt.

De rechtbank ging niet mee in het vonnis van het Openbaar Ministerie (OM) van 8 jaar, maar veroordeelde D. tot 6 jaar cel. Meegenomen in het vonnis werd dat D. zich niet bewust was dat er in het donkere portiek agenten stonden en dat er dus geen poging tot doodslag op de agenten is gepleegd. Railton E. kreeg 13 maanden cel opgelegd voor afpersing van de broers. Gezien hij dit al uit had gezeten is hij voor het vonnis al vrijgelaten. Ook tegen hem was 8 jaar geëist. De vriendin van D. kreeg een taakstraf van 80 uur en een halfjaar voorwaardelijke celstraf wegens verboden wapenbezit. In haar voordeel is meegenomen dat ze bij het incident levensgevaarlijk gewond raakte.

Zowel D. als E. moeten bovendien de agenten een schadevergoeding van 8.000 en 9.500 euro betalen. 

©RonV Media 2018.
%d bloggers liken dit: