Minder jongeren naar Halt; politie richt zich op illegaal vuurwerk

Doetinchem, 12 februari 2020

Veel minder jongeren zijn afgelopen jaarwisseling aangemeld voor een Halt straf. Werden er dit jaar 11 jongeren tussen de 12 en 17 jaar aangemeld, een jaar eerder was dit met 31 bijna drie keer zoveel. Dit blijkt uit cijfers van Halt dat zich bezighoudt met voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit.

Tjade wind, woordvoerder van Halt, heeft geen sluitende verklaring hoezo het aantal zo sterk daalde. “Dat is lastig te zeggen, onze voorlichting op de scholen blijkt dus succesvol te zijn” aldus de woordvoerder. Het betekent volgens Wind niet dat er minder overlast was. “De jongeren die nu een Halt straf kregen hadden teveel vuurwerk of hadden illegaal vuurwerk in hun bezit”.

De politie bevestigd dat er minder jongeren zijn doorverwezen naar Halt. Winterswijk springt er met bovenuit met vier doorverwijzingen, in de plaatsen Bronckhorst en Montferland één en vanuit Doetinchem twee. De Achterhoekse politiechef Hanneke de Bruyne zegt dat er ook veel meer prioriteit lag bij het “opsporen en de handel in illegaal vuurwerk”.

Jongeren die bij Halt worden aangemeld krijgen geen strafblad waardoor ze in een later stadium wel in bezit kunnen komen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor hun studie of baan keuze. In een gesprek met de jongeren en hun ouders/verzorgers wordt ingegaan op de consequenties van hun delict en worden ze gewaarschuwd, ook wordt gekeken hoe men herhaling kan voorkomen.

%d bloggers liken dit: